Mas denuncia que l'Estat pretén «la mort política i civil» dels líders del procés

L'expresident de la Generalitat es "reafirma" en les seves "idees i conviccions" i creu que la inhabilitació, la presó i l'exili no faran renunciar a la independència de Catalunya

Artur Mas, als jardins del Palau Robert
Artur Mas, als jardins del Palau Robert | ACN
29 de juny del 2021
Actualitzat a les 19:31h
L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha criticat aquest dimarts que el Tribunal de Comptes i la justícia espanyola pretenguin la mort "civil i política" dels líders del procés català. Tot i això, ha advertit que es "reafirma" en les seves "idees i conviccions", que "mai podran matar". L'òrgan fiscalitzador ha dictat avui fiances que arriben fins a un total de 5,4 milions d'euros per l'acció exterior de la Generalitat de 2011 a 2017. Mas haurà d'abonar, juntament amb una quarantena d'exalts càrrecs del Govern, un import de 2,8 milions d'euros.

En una roda de premsa des del Palau Robert de Barcelona, Mas ha acusat la judicatura espanyola de perseguir persones per "defensar unes determinades idees". Això, segons Mas, s'aconsegueix no només utilitzant el Codi Penal i el Tribunal de Comptes, sinó també fent un "abús" d'aquests òrgans: "Es distorsiona el marc legal per càstig, venjança i repressió", ha criticat.

Mas, en la seva intervenció, ha denunciat la "indefensió absoluta" pel fet d'haver d'abonar les fiances en primer lloc, i després ser jutjats. "Et fan pagar sense haver-se demostrat que ets culpable", ha afirmat. Tot i la situació, l'expresident ha recordat que "la inhabilitació, la presó o l'exili no podran matar ni les idees ni les conviccions". Així, s'ha reafirmat en "defensar el dret del poble de Catalunya a decidir el seu futur amb l'objectiu d'assolir la llibertat".

L'expresident també ha volgut recordar als tribunals espanyols que diferents organitzacions internacionals, entre elles el Consell d'Europa, s'han pronunciat en contra de la repressió contra el moviment independentista. A més, també ha fet referència a les justícies de diversos països europeus que han trasbalsat les decisions espanyoles, com per exemple, en les demandes d'extradició dels exiliats.

Per últim, Mas ha valorat les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, que ha afirmat que es poden presentar recursos a la decisió del Tribunal de Comptes. "Gràcies per avisar, però no serveix de res", ha respost irònicament. De fet, l'expresident ja ha explicat que van presentar recurs per les exigències econòmiques d'haver organitzat la consulta del 9-N, però que dos anys després, encara no hi ha hagut resposta. Mas també emplaça a Sánchez a promulgar canvis per aturar les demandes de l'òrgan legislador.

Homs denuncia "irregularitats" i "politització" en el procediment
L'exconseller i advocat Francesc Homs ha denunciat "irregularitats" en el procediment del tribunal així com una "dinàmica molt polititzada" i ha criticat que no hi ha un "criteri coherent a l'hora d'assignar responsabilitats". En una atenció als mitjans, Homs ha argumentat que, a diferència del 9-N o l'1-O, no hi ha cap sentència judicial que condemni per l'acció exterior. "No estem davant una actuació prohibida. És la delegada instructora la que fa de Tribunal Constitucional", ha argumentat.

Homs també ha apuntat que un dels arguments de les defenses és que hi ha una causa oberta al jutjat d'instrucció 18 de Barcelona, que passaria per davant del Tribunal de Comptes, ja que "l'àmbit penal ha de determinar primer els fets i les persones" abans que intervingui l'organisme per determinar la responsabilitat comptable.

"Res ens ha sorprès", ha dit sobre la petició de fiança de 5,4 milions d'euros a 34 excàrrecs de la Generalitat, i ha titllat l'organisme de "tribunal de retre comptes". També ha criticat la "inconsistència de les poques respostes" que ha donat la delegada instructora i "l'arbitrarietat" a l'hora d'identificar els responsables de les despeses suposadament indegudes.