L'acusació particular també demana ara tres anys de presó per als membres del Sindicat de Llogaters

La família Mas-Beya Fradera iguala la petició de pena de la Fiscalia

Una imatge del judici contra el Sindicat de Llogaters
Una imatge del judici contra el Sindicat de Llogaters | ACN
A.M.
29 de juny del 2021
Actualitzat a les 11:38h
Els tres membres del Sindicat de Llogaters que van anar a judici aquest dilluns ha vist com l'acusació particular ha apujat dels 21 mesos als tres anys, igualant així la petició de pena de la Fiscalia. Els acusats són Alpha Mikeliunas i Fran Ortega, a qui se'ls imputen delictes d'amenaces, coaccions i violació de domicili jurídic per la protesta contra el seu desnonament, i també el portaveu del sindicat Jaime Palomera.

Tots tres van participar en la protesta en un centre d'estètica propietat de la mateixa família que els llogava el pis. Els llogaters volien renovar el contracte però alhora demanaven que la propietat arreglés importants desperfectes. En no trobar resposta, el sindicat va ocupar durant unes hores el local també propietat de la família, com sol fer en altres ocasions.

Les acusacions asseguren que l'activitat al centre es va haver d'aturar i que els activistes, entre 30 i 50, van ocupar la planta baixa del centre amb crits, càntics, xiulets i pancartes, com sol ser habitual. Amb un megàfon, a més, van assenyalar la família propietària amb noms i cognoms i van amenaçar amb quedar-se a l'establiment fins que els signessin un contracte de lloguer social. 

En el judici han declarat diversos treballadors i membres del sindicat que han explicat fets similars tot i que des de perspectives diferents pel que fa a la protesta. També han declarat un periodista que va presenciar els fets i l'exdiputat de la CUP Vidal Aragonès, que va assistir a la protesta. Tots dos han dit que la mobilització va ser pacífica i que no hi va haver cap incident rellevant per part de cap dels tres acusats.

La parella d'inquilins afectada ha afirmat que durant els anys que viuen a l'immoble, des del 2010, mai han deixat de pagar el lloguer, i han denunciat les condicions d'insalubritat en què es trobava l'habitatge. "Hem begut aigua amb plom durant més de sis anys, hem tingut canonades d'amiant trencades escopint aigües fecals, plagues de termites i rates", ha exposat Mikeliunas. Quan la parella va decidir reclamar al propietari del pis que resolgués els problemes de l'habitatge, aquest va decidir no renovar-los el contracte de lloguer al·legant que havien causat problemes amb altres veïns i que el pis havia de ser habitat per un membre de la família propietària. Des d'aleshores, els inquilins han seguit vivint allà pagant a través de burofax.

Paral·lelament a la protesta, els afectats, juntament amb sis famílies del mateix bloc, van interposar dues denúncies per assetjament immobiliari, i la parella, a títol individual, una demanda per danys i perjudicis, el judici de la qual se celebrarà a la tardor. En resposta a les denúncies, l'Ajuntament de Barcelona va iniciar el 2019 dos expedients sancionadors de 90.000 euros contra els propietaris.
 
Arxivat a