Aragonès traslladarà a Sánchez la necessitat de «complir» amb el Consell d'Europa

El president de la Generalitat, que demanarà una solució per als exiliats després de la concessió dels indults, defensa la via del referèndum: "La nostra solució és una solució per a tothom"

Pere Aragonès, al consell nacional d'ERC
Pere Aragonès, al consell nacional d'ERC | ERC / Marc Puig
28 de juny del 2021
Actualitzat a les 21:38h
Després que el Govern i el Parlament hagin homenatjat els presos polítics, indultats la setmana passada pel govern espanyol, ERC ha escenificat la nova etapa que s'obre al partit, amb Oriol Junqueras al capdavant de les sigles i Pere Aragonès a la presidència de la Generalitat. Junqueras i Aragonès -així com la secretària general dels republicans, Marta Rovira- han estat protagonistes del consell nacional extraordinari de la formació, que ha començat amb una ovació als dirigents independentistes indultats. En el seu missatge als quadres del partit en la vigília de la reunió a la Moncloa amb Pedro Sánchez i també de la vista al Tribunal de Comptes, Aragonès ha avançat que reclamarà al president espanyol "complir" amb l'informe del Consell d'Europa.

"El full de ruta per acabar amb la repressió és complir amb el Consell d’Europa", ha detallat Aragonès per situar les coordenades del diàleg que ha de començar a partir d'ara amb el govern espanyol. L'organisme europeu no només va demanar l'alliberament dels presos, també va exigir la retirada de les euroordres.
El president de la Generalitat ha apuntat que, en la seva conversa amb Sánchez, posarà sobre la taula la necessitat de trobar una solució per als exiliats, després de la concessió dels indults, i ha advertit que el Govern de la Generalitat afronta una de les negociacions més complicades de la seva història. Aragonès també ha defensat la via del referèndum per resoldre el conflicte: "La nostra solució és una solució per a tothom".

Des de l'auditori Axa -una ubicació especial per a un consell nacional- i amb presència de consellers del Govern i també d'exconsellers -des de Joan Ignasi Elena fins a Carles Mundó, passant per Laura Vilagrà i Teresa Jordà-, ERC ha volgut falcar el seu missatge. Junqueras ha convidat el partit a persistir en l'objectiu de l'estat propi i ha assenyalat l'ofensiva del Tribunal de Comptes com un dèficit democràtic. "Tenim dret a viure sense repressió", ha expressat Junqueras. "Quan ens embarguin la nostra casa, ens embargaran la casa dels nostres fills. Cap democràcia del món s’hauria de permetre el luxe de represaliar els fills, els qui no hi tenen res a veure", ha reblat sobre l'exemple de "repressió" sobre el patrimoni. Aquest dimarts es preveu una demanda de fiança de 5,4 milions d'euros a la quarantena de càrrecs investigats.

Aplaudit en diversos moments del discurs, el president dels republicans ha defensat que a l'independentisme li queda "molt camí per recórrer" en la negociació amb l'Estat -fa dies que insisteix en la dificultat del trajecte-, però també ha insuflat optimisme a a la formació. "Estem preparats per recórrer aquest camí. No renunciarem mai a l'amnistia", ha afegit per contraposar els objectius sobiranistes als efectes de la persecució judicial. "Després de la repressió, la independència és un deure", ha argumentat.

La paraula "amnistia" ha presidit la iconografia de l'acte, al costat dels termes "referèndum" i "independència". Un acte en el qual Rovira ha enregistrat un vídeo des de Ginebra en el qual també ha fet referència a l'amenaça del Tribunal de Comptes, protagonista de la setmana. "Tornaran de l'exili. Ella i tots els exiliats", ha afegit Aragonès en el seu torn davant de l'auditori després que s'escoltés i s'aplaudís la secretària general d'ERC.

"El partit s'està fent gran. El partit ja és gran", ha afirmat Josep Maria Jové, president del grup parlamentari d'ERC, que ha obert el consell nacional, en què també s'han aplaudit els exiliats i el nou president de la Generalitat. Jové, de fet, ha dedicat unes paraules de compromís amb tots els represaliats pel procés.

Junqueras, així com Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa, ja han participat aquest dilluns al matí en la reunió de l'executiva nacional d'ERC. Era la primera ocasió que els quatre dirigents republicans, empresonats durant més de tres anys i mig, han trepitjat conjuntament la seu de la formació, al carrer Calàbria. Com a president dels republicans, Junqueras ha presidit la trobada de la permanent del partit. En els darrers dies, ha ratificat en públic l'aposta per l'amnistia i l'autodeterminació, per bé que també ha advocat per obrir una negociació que permeti assolir una votació en forma de referèndum sobre el futur polític de Catalunya.  

Aragonès actua en sintonia amb Junqueras. S'ha compromès -en l'homenatge als presos polítics a Palau- a fer "inevitable" l'amnistia i l'autodeterminació. En la recepció a la plaça de Sant Jaume, el president ha subratllat el "compromís" dels líders independentistes. "Aquest compromís es mereix tota la institucionalitat i solemnitat del moment", ha afirmat Aragonès, que ha traslladat tota l'admiració als líders independentistes indultats. "Ho heu donat tot per fer possible que Catalunya decideixi el seu futur a través d'un referèndum i això us converteix en uns referents", ha sentenciat.