Catalunya Nord barra el pas a Le Pen (i homenatja els presos)

L'extrema dreta no obté cap representant al Consell Departamental dels Pirineus Orientals i l'alcalde d'Elna, Nicolas Garcia, dedica la victòria de l'esquerra als dirigents independentistes

28 de juny del 2021
Actualitzat a les 18:06h
Nicolas Garcia, al mig, en companyia d'altres companys de candidatura a Elna.
Nicolas Garcia, al mig, en companyia d'altres companys de candidatura a Elna. | N.G.
L'extrema dreta no ha passat a la Catalunya Nord. Les eleccions regionals i departamentals a França s'han caracteritzat per una gran abstenció i per un fracàs considerable del Reagrupament Nacional de Marine Le Pen, que afrontava els comicis amb grans expectatives. Finalment, el lepenisme no s'ha endut cap govern regional. A la Catalunya Nord, el Consell Departamental (equivalent a les diputacions) ha mantingut l'actual majoria d'esquerres. 

El bloc progressista format per socialistes, comunistes, ecologistes i diversos grups d'esquerra s'han imposat en disset dels cantons en disputa, mentre que la dreta n'ha guanyat deu. El Consell Departamental dels Pirineus Orientals ha elegit així 20 consellers d'esquerra i 14 de dretes. L'extrema dreta, però, s'ha quedat fora. 

Nicolas Garcia, alcalde d'Elna, membre del Partit Comunista Francès i que era fins ara vicepresident del Consell, reelegit conseller al seu cantó, va dedicar la victòria "a la nostra cultura i llengua, que dedico als presos polítics que han estat alliberats de la presó, però les sentències no són anul·lades". Garcia és un alcalde molt popular a Elna i s'ha destacat com un defensor de la identitat catalana i dels drets dels represaliats a la Catalunya Sud.

En una entrevista concedida a NacióDigital, Garcia -net de republicans exiliats- explicava que si visqués al sud, probablement combatria alguns dels objectius del bloc independentista, però assegurava que "no puc suportar, com a comunista, demòcrata i republicà, que es pugui empresonar polítics per haver organitzat un referèndum". També dia que "la independència és un afer dels catalans, però la llibertat i la democràcia és un assumpte de tots els demòcrates".

La participació, que ha estat baixa a tot França, va ser de poc més del 35% a la Catalunya Nord. Tot indica que Hermeline Malherbe, del Partit Socialista, que fins ara presidia el Consell, continuarà en el seu càrrec després de les eleccions. L'esquerra governarà en cinc regions i la dreta tradicional en set, en un repartiment del pdoer territorial semblant al que hi havia fins ara. En canvi, La República en Marxa, d'Emmanuel Macron, no es fa amb cap regió. 

El gran derrotat ha estat el Reagrupament Nacional de Le Pen, nova marca de l'antic Front Nacional, que aspirava a solidificar la seva base política i confiava a fer-se amb la regió de la Provença-Alps-Costa Blava, que al final també se li ha escapat. L'any vinent, França celebrarà eleccions presidencials i Macron afronta una reelecció costeruda.