El vocabulari que t'apropa al col·lectiu LGTBIQ+

A què fan referència les sigles? Què és la pansexualitat? I el gènere no binari? Què vol dir ser cisgènere?

El balcó del Palau de la Generalitat, amb la bandera del col·lectiu LGTBIQ+.
El balcó del Palau de la Generalitat, amb la bandera del col·lectiu LGTBIQ+. | Govern
27 de juny del 2023
Actualitzat el 11 de març del 2024 a les 16:13h

Aquest dimecres 28 de juny se celebra el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, però el juny ja ha agafat el distintiu de "mes de l'orgull". Enguany, les tradicionals activitats, amb concerts i altres, s'han traslladat al juliol, entre el 2 i el 16, però des de dimecres, la celebració serà constant i es viurà cada dia.

Saps què és la pansexualitat? I el gènere no binari? Et consideres una persona cisgènere? A partir de la guia que ha creat la National Public Radio amb l'Aliança de Gais i Lesbianes contra la difamació (GLAAD), a més dels recursos del LGTBIA+ Health Education Center, hem elaborat un glossari per entendre millor els conceptes que envolten el col·lectiu LGTBIQ+ i puguis evitar situacions incòmodes quan apareixen en una conversa.

Les sigles LGTBIQ+ i el seu significat. Engloben totes les persones que s'identifiquen amb el col·lectiu i, per aquest motiu, les primeres cinc lletres fan referència a LesbianesGaisTranssexualsBisexuals i Intersexuals. La Q es refereix als Queer o persones sense etiquetes, és a dir, que no es categoritzen amb les etiquetes tradicionals o acceptades socialment. Finalment, el símbol + fa referència a les persones que no s'engloben en cap de les definicions anteriors.

Què és el sexe? És una qüestió merament biològica que se'ns assigna quan naixem tenint en compte l'anatomia externa de cada persona. Habitualment es categoritza en femení, masculí i intersexual. Les persones intersexuals són aquelles que naixen amb característiques sexuals (genitals, gònades i cromosomes) masculines i femenines. Són les persones que erròniament es coneixen com a hermafrodites.

I el gènere? En aquest cas parlem d'una construcció sociocultural de normes, comportaments i rols que la societat assigna a les persones de manera diferenciada, com a pròpies d'homes i dones. Varia depenent de la societat i també amb el pas del temps. Habitualment es coneixen com a home, dona o no binari. 

Les persones amb gènere binari, o genderqueer, són aquelles que la seva identitat de gènere no encaixa en les categories d'home o dona i rebutgen el model binari. Els conceptes agènere i sense gènere defineixen aquelles persones que no s'identifiquen amb cap gènere.

La identitat de gènere és la percepció interna que cada persona té sobre el seu propi gènere, independentment de la seva biologia, i no és visible per als altres. Per a la majoria de persones, la identitat de gènere coincideix amb el sexe assignat en nàixer, però no és el cas en les persones trans. Per la seva part, l'expressió de gènere és com vesteix, actua, parla i es comporta una persona per exterioritzar el seu gènere.

Així, les persones cisgènere, o cis, són les que coincideix el sexe de naixement amb la seva identitat de gènere. I, d'altra banda, les persones trans són aquelles en què la seva identitat de gènere difereix amb el sexe assignat en nàixer.

La disfòria de gènere és un concepte que s'empra per descriure l'angoixa que senten les persones que no s'identifiquen amb el sexe que se'ls assigna en nàixer. És un diagnòstic mèdic i a Espanya encara és requisit indispensable per poder-se canviar el nom i sexe al DNI. Aquest és un dels punts que vol modificar la Llei Trans.

Finalment, la transició de gènere és el procés que segueixen les persones que es volen alinear amb la seva identitat de gènere. Inclou diferents passos, no indispensables, que són: explicar-ho als familiars o amics, canviar-se el nom i els pronoms, actualitzar la documentació legal, passar per intervencions mèdiques, etc.
 

L'orientació sexual

És important tenir en compte que la identitat de gènere és totalment independent de l'orientació sexual de la persona. Així, una persona trans que ha passat d'home a dona i és atreta pels homes serà igualment una persona heterosexual.

Les persones heterosexuals són les que se senten atretes física i/o emocionalment per persones del sexe oposat, fet que es contraposa amb els homosexuals (gais i lesbianes), que se senten atrets per persones del mateix sexe. Els bisexuals són aquells a qui els atreuen les persones dels dos sexes.

Els asexuals són els qui senten una falta d'interès o atracció sexual, els demisexuals només senten atracció sexual si estableixen un vincle emocional amb l'altra persona i els sapiosexuals es veuen atrets per les qualitats morals de les altres persones. També hi ha els pansexuals, un col·lectiu que sent atracció sexual i emocional cap a totes les persones, indistintament del gènere d'aquestes.

Arxivat a