Casado acusa Sánchez de «trair» el seu jurament constitucional

Surt en defensa del Tribunal de Comptes i assegura que l'organisme només vol "avaluar quants diners s'han malversat corruptament pels independentistes"

Pablo Casado.
Pablo Casado. | Europa Press
28 de juny del 2021
Actualitzat a la 13:38h
El líder del PP, Pablo Casado, ha afirmat aquest dilluns que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha "traït" el seu jurament constitucional a l'atorgar l'indult als dirigents independentistes, i l'ha acusat de cometre "el major atac a la sobirania nacional que s'ha fet a Espanya". Casado s'ha referit a les declaracions del ministre José Luis Ábalos dient que el Tribunal de Comptes posava "pedres al camí" del diàleg. El cap de l'oposició ha assegurat que el Tribunal de Comptes "compleix la seva funció" per "avaluar quants diners s'han malversat corruptament pels independentistes per a l'agenda de ruptura de la legalitat". Casado ha atacat Sánchez per "aprofundir en la impunitat dels qui el mantenen al poder".

Pablo Casado ha intervingut en unes jornades sobre "independència judicial" a Còrdova. El PP escalfa motors de cara a la convenció que prepara per a l'octubre vinent i que està precedida per un seguit d'actes per tot el territori de l'estat. Ha titllat la concessió dels indults com "el reencontre amb uns delinqüents per seguir amb el poder". Casado ha volgut posar en valor totes les decisions estratègiques dutes a terme pel seu partit respecte a Catalunya. "L'aplicació del 155 fou encertada, es va demostrar que l'Estat tenia els instruments per fer complir la llei i fer prevaler la concòrdia", ha proclamat. 

Casado ha tret pit de la decisió adoptada en el seu moment pel PP de presentar un recurs contra el text de l'Estatut del 2006. "Si no fos així, ara la darrera paraula jurídica a Catalunya estaria en mans del TSJC".  I ha sentenciat que "no és veritat que l'independentisme s'hagi exacerbat per l'aplicació del 155, sinó que ho ha fet davant l'apaivagament del govern espanyol". 

El dirigent dretà ha citat el que el constitucionalista Tomás y Valiente exigia per als qui eren beneficiaris d'un indult, que segons ell era que ho sol·licitessin, mostressin penediment i que acatessin l'ordenament constitucional, cosa que no s'ha produït. "Ara resulta que ens hem de congratular -ha dit- perquè el president autonòmic s'ha dignat a compartir saló amb el rei, a qui no va saludar".

El president del PP ha volgut deixar clar que el seu partit no pensa canviar ni moderar-se davant el tema dels indults: "El PP no transigirà, pressioni qui ens pressioni", ha dit de manera un tant enigmàtica, "i ens escrigui qui ens escrigui". Una referència, potser, als posicionaments de sectors influents -empresaris i episcopat- que s'han pronunciat en favor de les mesures de gràcia. 

Casado ha justificat l'absència del partit de l'acte d'homenatge a les víctimes del terrorisme que es va fer al Congrés perquè "hi era Bildu". Casado ha recordat que 24 dirigents de la formació van ser assassinats per ETA, que "va matar 850 persones i Bildu encara no ha demanat perdó".