Com decideix el metge si el pacient està en facultats per demanar l'eutanàsia?

La persona que fa la petició ha de ser "capaç i conscient" en el moment de la sol·licitud o tenir un document de voluntats prèvies

Els passos a seguir abans d'aprovar una petició d'eutanàsia
Els passos a seguir abans d'aprovar una petició d'eutanàsia | Adobe Stock
25 de juny del 2021
Actualitzat a les 12:30h
El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest divendres la llei de l'eutanàsia que permet la mort assistida i l'estat espanyol s'ha convertit en el sisè que la legalitza, només pel darrere d'Holanda, Bèlgica, Luxemburg, Canadà i Colòmbia. Poden demanar aquest procediment els majors d'edat que pateixen una malaltia greu, crònica, invalidant o incurable. A més, la norma indica que la persona que ho demana ha de "ser capaç i conscient en el moment de la sol·licitud".

Però, com decideix el metge si el pacient està en plenes facultats per demanar l'eutanàsia? S'ha aprovat un document de referència que ho detalla. És el Protocol per la valoració de la incapacitat de fet i tots els facultatius l'hauran de seguir abans d'aprovar una sol·licitud.

En aquest text es pretén establir un conjunt de recomanacions que ajudin als metges responsables, tot i que aquests hauran de partir de la presumpció de capacitat del pacient per decidir sobre la seva pròpia vida. A més, el document també explica els passos a seguir davant d'una petició.

Protocol de la Valoració de... by naciodigital



Un cop el metge rebi la sol·licitud per part del pacient, el facultatiu haurà de començar la valoració amb una entrevista clínica on s'estudiarà la capacitat de comprensió, el raonament i la voluntat del pacient. En el cas que el metge tingui dubtes, podrà recórrer a eines tècniques d'avaluació de les capacitats i, finalment, fer una consulta a un altre facultatiu per demanar-ne la seva valoració.

Aquestes eines permetran dictaminar les capacitats del pacient sempre després de la valoració clínica general i a la deliberació amb el malalt, ja que el protocol matisa que són "aconsellables". Es tracta de l'Instrument d'Ajuda per a l'Avaluació de la Capacitat (ACE) i l'Eina d'Avaluació de la Capacitat per a Tractament (MacCATT), que mesuren si el pacient entèn allò que se li diu, si coneix la seva malaltia, si la decisió està condicionada per elements externs i quines són les conseqüències de la decisió que ha pres.

Tot i que hi ha aspectes de la llei que encara no s'han concretat, sí que s'han creat les comissions de garanties de cada comunitat autònoma. Aquestes tindran l'última paraula a l'hora de valorar una petició d'eutanàsia, així com la guia per dictaminar si una persona està capacitada per demanar-la. I és que, de fet, si el sol·licitant no és capaç i no té un document de voluntat prèvies on explicita la seva demanda, el metge ha de denegar la petició.