La revetlla de Sant Joan torna a les platges dos anys després

Tot i el dispositiu policial, les aglomeracions no s'han pogut evitar

Celebració de la revetlla de Sant Joan a la platja de la Barceloneta
Celebració de la revetlla de Sant Joan a la platja de la Barceloneta | ACN
Irene Montagut
24 de juny del 2021
Actualitzat el 06 de juny del 2023 a les 10:05h
La nit de Sant Joan i la seva celebració particular han tornat a les platges de Barcelona. Després que l'any passat restessin tancades davant del risc d'un contagi massiu de la Covid-19, enguany s'hi ha pogut tornar a sentir música i petards, amb els focs artificials com a teló de fons durant tota la nit.

Als voltants de la mitjanit, centenars de persones s’han congregat a peu de sorra, on les guinguetes també estaven obertes i plenes a vessar. A la platja, alguns grups no han mantingut la distància de seguretat ni han fet ús de la mascareta. Per la seva banda, la Guàrdia Urbana ha "blindat" el barri de la Barceloneta amb tanques i cintes per evitar que les persones que anaven o tornaven de la platja el creuessin i molestessin els veïns.

Quan faltaven quinze minuts per les deu de la nit, el dispositiu de la Guàrdia Urbana, que ha destinat 150 agents a la gestió d’aquesta nit, la majoria dels quals a la zona de platges, han acabat de col·locar una cadena de tanques d’un metre d’alçada entre el barri de la Barceloneta i el passeig marítim. L’objectiu era que les persones que volguessin accedir a la platja ho fessin pels dos extrems, i així intentar protegir el descans veïnal. Tot i que diverses persones se les han saltat, la majoria dels que han volgut commemorar la revetlla a les platges de Sant Sebastià, Sant Miquel o la Barceloneta han arribat pel passeig Joan de Borbó i no pel centre del barri marítim.

D’altra banda, malgrat la prohibició de beure alcohol, el seu consum ha estat força generalitzat i no hi ha hagut pràcticament controls a peu de sorra. Alguns dels grups, molts d’ells formats per turistes que vivien la nit de Sant Joan per primer cop a la capital catalana, s’han acabat fusionant i ballant, emulant una imatge que s’ha vist les últimes setmanes tant a les platges de Barcelona com a altres indrets com el Passeig del Born.

Emoció per la revetlla, però divergència d’opinions sobre la seguretat
Moltes de les persones que han volgut celebrar la nit de Sant Joan a les platges de Barcelona han arribat fa poc temps a la ciutat i, per culpa de la pandèmia, no van poder-hi anar l’any passat. L’Adrián, de 25 anys, ha explicat que va venir fa dos anys d’Astúries i que ha estat un veritable "puntazo" haver escollit commemorar-lo a la Barceloneta.

En Luis Díaz, assegut a una de les guinguetes que estarà oberta fins a les 3.30 hores de la matinada, ha assegurat que amb els seus amics no volien perdre’s aquesta "oportunitat", i ha valorat que "tot està molt ben organitzat". A més, ha destacat que és molt millor celebrar-lo a la platja, on estan "més tranquils i segurs" que en una discoteca o un local interior.

En una línia similar, en Cristian Sánchez ha dit que hi ha molt bon ambient i que l’obertura de les platges és "un bon pas" després dels avenços en el ritme de vacunació: "Aprofitant això, hem volgut venir amb un amic per passar-nos-ho bé", ha afegit.

En canvi, la Feyza Olson ha criticat que no se segueixi la normativa anticovid, especialment la distància de seguretat, tot i que ha afirmat que es quedarà a la platja durant tota la nit. En el mateix sentit, l’Alice Tregrand ha dit que volia assistir a la celebració perquè és "molt famosa", però que li fa "por" que hi hagi "molta gent".

Platges desallotjades a primera hora del dia
La Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra han desallotjat en un operatiu coordinat les platges per tal que els equips de neteja hi poguessin accedir. Tot i que per megafonia s'ha insistit durant la nit que els sorrals es tancarien a les sis, quan ha arribat l'hora milers de persones encara ocupaven les platges.

A la de la Barceloneta el desallotjament, que ha transcorregut sense incidents, ha començat a les 6:45 quan una vintena de mossos han escombrat el sorral en direcció Llobregat obligant a marxar els grups de gent que trobaven. En sortir al passeig Marítim, els obligaven a sortir per Joan de Borbó, un dels dos accessos habilitats per evitar que la gent passés per la Barceloneta.

2.566 incidents arreu de Catalunya
El telèfon 112 ha rebut 5.217 trucades fins a les vuit d'aquest dijous al matí per 2.566 incidents relacionats amb la revetlla de Sant Joan. Segons detalla Protecció Civil, la majoria de les trucades s'han fet des de l'àrea metropolitana de Barcelona per incendis diversos. Per comarques, la que ha necessitat més atenció ha estat la del Barcelonès, amb 2.505 trucades, seguida del Vallès Occidental, amb 512; el Maresme, amb 421, i el Baix Llobregat, amb 395. Per municipis, Barcelona és on s'han registrat més incidents, amb 1.939 trucades, seguida de Badalona, amb 234, i l'Hospitalet de Llobregat, amb 225.

Els Bombers de la Generalitat han atès 763 avisos entre les 20.00h d’ahir i les 08.00h d’aquest matí. Des de la mitjanit, se n’han atès 464, la majoria, per sufocar incendis de contenidors, papereres i mobiliari urbà divers. També des de la mitjanit fins a les 08.00h s’han hagut de sufocar 112 petits incendis de vegetació. Pel que fa a les comarques, el volum de serveis s’ha concentrat, com és habitual, a les comarques de l’àrea metropolitana. Al Baix Llobregat, amb 112 avisos, és on més s’hi ha hagut de treballar, seguit del Barcelonès (103), el Maresme (79), el Vallès Occidental (90) i el Vallès Oriental (65).

En una primera valoració fins a les 6 del matí, els Bombers han destacat que s'han produït baralles entre persones i diversos delictes contra el patrimoni a diferents punts de Catalunya. A Barcelona, al districte de Gràcia, s’ha produït una agressió homòfoba a una parella de nois, les víctimes han estat traslladades a l’hospital per contusions. En aquests moments, el cos de Mossos investiga la possible autoria d’aquests fets.