Pluja de retrets al Congrés pels indults

Casado acusa Sánchez de "treure 9 delinqüents de la presó a canvi que no el treguin de la Moncloa" i li demana que dimiteixi "avui mateix"

Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés
Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés | ACN
23 de juny del 2021
Actualitzat a les 12:59h
Els indults als presos polítics han tensat la sessió de control al Congrés dels Diputats aquest dimecres. El líder de l'oposició, Pablo Casado, ha acusat el president del govern, Pedro Sánchez, de preferir "convertir-se en un d'ells per mantenir el poder". En aquest sentit, el popular ha assenyalat que ha optat per "treure de la presó 9 delinqüents a canvi que no el treguin de la Moncloa".

Casado ha tirat d'hemeroteca per retreure les declaracions del socialista abans de les eleccions on prometia "presó" per als responsables del referèndum i que faria tornar Puigdemont a l'Estat. Així, també ha afirmat que "no permetrem que decideixin per la porta del darrere el que afecta tots els espanyols".

En la seva rèplica, Sánchez ha parlat d'"el Casado faltón, el dels insults, el de les desqualificacions..." i ha dit que "el problema és que ja insulta tothom". El president del govern espanyol ha asseverat que "insulta els bisbes catalans favorables a la mesura de gràcia, els empresaris, els sindicats..." dient que "no representen ningú". "Vostè que és tan constitucionalista no s'ha llegit l'article 7 sobre el paper que han de jugar empresaris i sindicats?", li ha etzibat.

Pedro Sánchez ha defensat els indults com a "una mesura valenta, reparadora, en favor de la concòrdia". I això és "fonamental per recuperar la convivència a Catalunya", ha conclòs abans de rebre un fort aplaudiment amb els diputats favorables als indults dempeus.

Pablo Casado s'ha mostrat especialment en la resposta, quan s'ha preguntat "en quin lloc queden el Suprem i els catalans constitucionalistes als qui no dedica ni una paraula". Així, ha rematat dient que "si li queda una mica de dignitat, hauria de dimitir avui mateix i posar la decisió a les mans dels espanyols".

Al seu torn, Gabriel Rufián ha preguntat "què farà el govern després dels indults". Sánchez li ha retornat la pregunta: "Què farà ERC després de la mesura de gràcia?" . El portaveu d'ERC li ha agraït "la valentia", però ha qüestionat "si és valentia o és necessitat, perquè fa 2 anys es va presentar a les eleccions parlant de fiscalia i ara parla de política".

Rufián ha indicat que "hi ha molt per recórrer" i "la pregunta és si per vostès també", ja que creu que "no seran un govern d'esquerres real mentre hi hagi una sola persona amenaçada, colpejada i empresonada per manifestar-se pacíficament".

El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha culpat el govern espanyol d'estar causant un dany "irreparable" a Espanya i ha preguntat fins "on són capaços d'arribar" en relació a Catalunya; la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha respost qualificant d'"antic i perillós" el seu discurs. Vox ha acusat l'executiu de Pedro Sánchez de "trair" els principis amb els quals va arribar a el poder i els postulats que els seus membres defensaven abans arribar a la Moncloa. "No els fa ni una mica de vergonya? Dormen bé a la nit sabent que han traït la nació? ha preguntat Espinosa de los Monteros.