Els líders independentistes sortiran aquest dimecres de la presó

Set dels nous presos recuperaran la llibertat junts, al migdia, i parlaran a les portes de Lledoners

 Els presos a la sortida de Lledoners
Els presos a la sortida de Lledoners | Josep M Montaner
22 de juny del 2021
Actualitzat a les 20:20h
El presos polítics sortiran dimecres de la presó, així ho han confirmat fonts de la Moncloa. Aquesta tarda Felip VI signarà el perdó i demà es publicaran al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). El Tribunal Suprem ja ha tingut coneixement "oficiós" de la concessió de la mesura de gràcia, però encara no oficial. Quan això passi, dictarà les nou ordres d'excarceració, que s'hauran d'enviar a les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras. Això, segons fonts del govern espanyol, serà dimecres. 

A les portes de Lledoners, els set presos independentistes faran un acte conjunt abans de marxar cap a casa. Serà a les 12h. En cas que encara no s'hagués tramitat l'indult, sortiran amb el permís penitenciari que tenen demanat des de fa dies. 

El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts els nou indults per als líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem pels fets de la tardor de 2017. Després de més de tres anys i mig de presó, Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Dolors Bassa, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart sortiran aviat en llibertat.

L'argument central de la Moncloa per justificar el perdó és el de la "utilitat pública" i el seu impacte favorable en la convivència. El gest del govern espanyol arriba després del dur revés del Consell d'Europa, que exigeix a Espanya alliberar els presos i frenar la persecució per l'1-O. El govern espanyol estableix un període de "seguretat" per evitar que els presos reincideixin, per això els indults són "reversibles" i estan condicionats a la no reiteració del delicte.