La política lingüística puja de rang en el Govern

El català recupera el nivell de secretaria a l'executiu, el qual també crea l'Oficina de la Renda Bàsica i aprova altres canvis a l'estructura

La primera Llei de Normalització Lingüística a Catalunya es va aprovar el 6 d'abril de 1983.
La primera Llei de Normalització Lingüística a Catalunya es va aprovar el 6 d'abril de 1983. | X. O.
22 de juny del 2021
Actualitzat a les 17:11h
La direcció general de Política Lingüística del Govern passarà a ser ara la Secretaria de Política Lingüística. Així ho ha aprovat el consell executiu d'aquest dimarts per "destacar la llengua com a prioritat governamental", segons ha destacat la portaveu, Patrícia Plaja, per bé que encara no se sap qui s'hi situarà al capdavant.

La seva principal tasca serà l'impuls d'un pacte per la llengua "per tal de protegir, incentivar i incrementar l'ús del català en tots els sectors". Aquesta secretaria, a més, haurà de vetllar per la implementació de les polítiques del Govern pel que fa a les diverses llengües oficials, especialment el català, l'occità i la llengua de signes catalana. La política lingüística va assolir el rang de secretària amb el tripartit, per bé que Artur Mas va tornar a degradar-la a direcció general quan va assolir la presidència.

El consell executiu ha aprovat diverses modificacions de l'estructura del Govern, entre les quals la creació a Presidència de l'Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal, tal com va pactar Pere Aragonès amb la CUP per aconseguir el seu suport. A més d'impulsar aquest pla pilot, l'Oficina en farà el seguiment i liderarà els vincles amb altres organismes internacionals que impulsin millores i transformacions en rendes socials o similars.

Igualment, l'executiu ha creat l'Oficina d'Estratègia i Comunicació del President i del Govern al Departament de Presidència, el qual elaborarà l'estratègia comunicativa del Govern i en coordinarà la política informativa, també de cara a l'exterior. Pel que fa a Vicepresidència, aquesta comptarà amb una direcció general de Nació Digital i Agenda Urbana per impulsar la millora urbana de pobles i ciutats i fomentar-hi la implementació de tecnologies de la informació.

Muta l'Oficina de Drets Civils i Polítics
Un altre dels canvis que ha aprovat el Govern afecta l'Oficina de Drets Civils i Polítics, una gran aposta de la passada legislatura, que es va incardinar a la Vicepresidència i que dirigia Adam Majó, exregidor de la CUP a Manresa. Estava centrada en la defensa dels represaliats pel procés i altres vulneracions de drets fonamentals. Ara passa a la conselleria d'Igualtat i Feminismes i el Govern ha nomenat Majó director general per la Promoció i Defensa dels Drets Humans. L'Oficina manté el personal i la majoria de funcions que tenia, però canvia de nom i ara serà l'Oficina de Promoció i Defensa dels Drets Humans.

Pel que fa a la conselleria d'Economia i Hisenda, aquesta ha creat una direcció general de Fons Europeus que s'encarregarà específicament de la gestió dels Next Generation EU. També s'ha concretat l'estructura del nou Departament d'Igualtat i Feminismes, el qual tindrà dues secretaries sectorials -d'Igualtats i de Feminismes- i cinc direccions generals, a banda de diversos organismes com l'Institut Català de les Dones.