El Suprem ordena l'alliberament dels presos polítics

Les presons de Lledoners, Wad-Ras i Puig de les Basses ja han rebut les interlocutòries d'excarceració dictades per l'alt tribunal

 Jordi Cuixart, Josep Rull, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras durant el seu trasllat a Madrid pel judici de l'1-O
Jordi Cuixart, Josep Rull, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras durant el seu trasllat a Madrid pel judici de l'1-O | Govern
23 de juny del 2021
Actualitzat a les 10:51h
El Tribunal Suprem ha ordenat l'alliberament dels presos polítics. El tribunal de l'1-O ha dictat nou interlocutòries d'excarceració per als nou dirigents independentistes empresonats. Ara, a les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras. Els presos sortiran cap a les 12h, un cop hagin fet els tràmits corresponents.

El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts els nou indults per als líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem pels fets de la tardor de 2017. Després de més de tres anys i mig de presó, Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Dolors Bassa, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart sortiran aviat en llibertat.

L'argument central de la Moncloa per justificar el perdó és el de la "utilitat pública" i el seu impacte favorable en la convivència. El gest del govern espanyol arriba després del dur revés del Consell d'Europa, que exigeix a Espanya alliberar els presos i frenar la persecució per l'1-O. El govern espanyol estableix un període de "seguretat" per evitar que els presos reincideixin, per això els indults són "reversibles" i estan condicionats a la no reiteració del delicte.