El Govern es compromet a incrementar la inversió en habitatge a Barcelona

La Generalitat i l'Ajuntament acorden treballar conjuntament l'arribada dels fons europeus a la capital

Sánchez, Vilagrà, Colau i Collboni, abans de la reunió
Sánchez, Vilagrà, Colau i Collboni, abans de la reunió | Andreu Merino
21 de juny del 2021
Actualitzat a les 18:44h
La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona han celebrat la primera reunió de la Comissió Mixta entre les dues administracions des del desembre del 2019. La trobada ha estat encapçalada per la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. L'habitatge ha tingut un paper protagonista en la reunió i el Govern s'ha compromès a incrementar la inversió en habitatge a Barcelona, tot i que durant la trobada no s'han posat xifres a aquest augment de recursos.  

"Tothom és molt conscient que l’esforç de la Generalitat s’ha d’incrementar", ha dit el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, en l'atenció als mitjans posterior a la comissió. Vilagrà, al seu torn, ha reconegut que cal "destinar més recursos" a Barcelona per aconseguir més habitatge social i assequible. La consellera no s'ha referit únicament a la possibilitat de construir immobles, sinó també a regular el parc d'habitatge ja existent, seguint el camí de la regulació catalana de lloguers. Vilagrà ha defensat una normativa que ha aconseguit reduir el preu sense fer caure l'oferta i que el govern espanyol ha recorregut al TC.

Generalitat i Ajuntament s'han centrat avui en la situació d'emergència habitacional, concretament en el degoteig de desnonaments que viu Barcelona. En aquest sentit, s'ha acordat posar en marxa un grup de treball amb els departaments de Justícia, Interior i Drets Socials de la Generalitat i les corresponents regidories de l'Ajuntament per millorar el protocol judicial de llançaments. L'objectiu, asseguren les dues parts, és reforçar la prevenció i la mediació. També, facilitar alternatives habitacionals a les famílies desnonades.

És aquí on caldrà concretar l'increment d'inversions anunciat aquest dilluns. El Govern ja s'ha compromès públicament a augmentar fins als 1.000 milions d'euros el pressupost destinat a habitatge, amb un increment gradual fins al final de la legislatura. El compromís adquirit per la Generalitat arriba després que durant l'anterior legislatura l'Ajuntament de Barcelona reclamés reiteradament més inversió al Govern al Consorci d'Habitatge compartit per les dues administracions a la capital. "Mentre que l'Ajuntament ha impulsat més de 2.000 habitatges enguany, la Generalitat n'ha fet poc més de 30. Són unes xifres ridícules", deia Colau al maig

A més d'habitatge, la reunió entre les dues administracions també ha abordat la gestió dels fons europeus. L'acord amb què s'ha sortit de la reunió implica la creació d'un "marc de treball estable i bilateral" per a la planificació, coordinació i gestió dels fons que puguin recaure a la capital. Les dues parts es comprometen a treballar conjuntament per aconseguir finançament. 

Les dues parts també han acordat dissenyar un pla d'acció pel foment de l’ocupació a la ciutat, especialment per a joves. A més, s'ha pactat millorar la cooperació dels cossos policials per a la prevenció de la violència masclista i actualitzar el règim especial de Barcelona, recollit a la Carta Municipal. També es crearà una taula mixta per abordar les necessitats de la població en matèria de salut mental.

Colau, que ha fet una breu valoració davant dels mitjans, ha demanat a la Generalitat que "es cregui" la capitalitat de Barcelona i ha assegurat que la reunió de la Comissió Mixta visibilitza l'inici d'una "nova etapa" entre les dues institucions. Collboni ha reclamat "normalització" en les relacions entre les dues institucions i ha insistit en la necessitat de centrar-se en "les preocupacions de la gent". 

Al seu torn, Vilagrà ha reivindicat el caràcter "municipalista" del Govern. "Barcelona és la capital de Catalunya i la volem forta", ha dit. Les dues parts s'han compromès a celebrar una nova reunió de la Comissió Mixta abans que acabi l'any.
Arxivat a