Baix Llobregat: 10 plans per aquest estiu a un salt de Barcelona

Escapades per fer turisme al Baix Llobregat amb tota la família, en parella o amb els amics

El Baix Llobregat també és sinònim de modernisme
El Baix Llobregat també és sinònim de modernisme | Turisme Baix Llobregat
01 de juliol del 2021
Actualitzat a les 12:07h
Busques plans per fer turisme aquest estiu per a tota la família, en parella o amb els amics? Escapades a un salt de Barcelona? El Baix Llobregat ofereix una oferta molt àmplia, amb atractius de primer nivell a tocar de la capital de Catalunya. La potència turística de la comarca està fora de dubte: és la segona de la demarcació de Barcelona en nombre de visitants.

El Baix Llobregat inclou des del Parc Natural i les Coves de Montserrat al delta del Llobregat. El modernisme de la Cripta Gaudí i algunes de les millors obres de Josep Maria Jujol així com patrimoni de totes les èpoques. El Baix Llobregat ofereix des de més de 15 quilòmetres ininterromputs de platges a una àmplia oferta d'oci i cultura en família: Catalunya en Miniatura, el Canal Olímpic de Catalunya, el centre de recuperació d'animals marins (CRAM) així com el Piratia, el Centre d'Interpretació de la Pirateria a la Mediterrània que s'ha obert enguany a l'històric Castell de Castelldefels.
 

Totes aquestes propostes i moltes més estan aplegades al web somelteuestiu.cat, un portal amb més de 100 propostes per gaudir del millor estiu al Baix Llobregat. Activitats de natura i esports, en família, tot el patrimoni i el modernisme de la comarca, així com la gastronomia i l'enoturisme formen part de la campanya “Som el teu estiu”. I el més interessant: totes es poden comprar –o regalar- a un sol clic a la botiga en línia del portal.



Estar a un salt de Barcelona permet fer escapades de mig dia o d'una jornada sencera, però el Baix Llobregat també té una àmplia oferta hotelera per allargar l'estada un cap de setmana o més dies. Un apartat del web somelteuestiu.cat reuneix el vora centenar d'establiments de tot tipus: hotels, hostals, turisme rural, càmpings i apartaments, entre altres.

 

1. Més de 15 quilòmetres de platges al Baix Llobregat


Més de 15 quilòmetres ininterromputs de platges a un salt de Barcelona? Sí, existeix i es pot trobar al Baix Llobregat. Castelldefels, Gavà, Viladecans i el Prat de Llobregat ofereixen una oferta que supera les expectatives. Platges per a tots els gustos: des de les més naturals i amb ecosistemes d'interès, fins a les més equipades i ben comunicades. Tenen totes les facilitats per iniciar-se en esports nàutics com windsurf, kitesurf, surf, caiac i paddle surf. A més, destaquen per una àmplia d'oferta de restaurants, xiringuitos i beach clubs per gaudir de les postes de sol.

Castelldefels té quasi 5 quilòmetres de platja d'una amplada mitjana de 150 metres. És una llarga làmina de sorra entre dos espais naturals ben diferenciats: el delta del Llobregat i el massís calcari del Garraf. És un espai ideal per practicar tot tipus d'esports nàutics amb instal·lacions com el Club Nàutic Castelldefels i l'Escola Náutica Garbí. Pocs metres terra endins, el Canal Olímpic de Catalunya permet combinar esports com els caiacs, el windsurf i les canoes amb activitats com barques de passeig, patinets i bicicletes.

Gavà, per la seva banda, disposa de quatre quilòmetres de litoral amb tots els serveis necessaris. La platja compta amb una pineda única, de 400 metres d'amplada, que arriba fins a primera línia de mar, mentre que el passeig marítim ha estat distingit amb el prestigiós premi FAD d'arquitectura exterior. A més, la Magicwave és la millor base per practicar esports nàutics a Gavà.

Encara més a prop de Barcelona, a Viladecans, hi ha les platges amb menys transformació humana del Baix Llobregat. La pineda litoral de pi pinyoner, plantada a principis de segle per fixar les dunes, separa la platja de 2,4 km de la resta del territori. Finalment, la platja del Prat és la més ampla i combina zones totalment equipades amb espais d’important valor natural que conserven comunitats vegetals i animals pròpies dels sorrals costaners. També disposa d'instal·lacions per practicar esports de mar com el Centre Municipal de Vela.
 


   

2. Piratia: pirates al castell de Castelldefels


El castell de Castelldefels dona nom a aquesta població costanera. Data del segle X i va ser construït sobre restes ibèriques i romanes. Situat a 60 metres sobre el nivell del mar, va ser utilitzat per controlar el territori, com a fortalesa de defensa de les invasions àrabs i dels atacs pirates.

L'actual castell, que inclou l'església de Santa Maria, és fruit de les ampliacions al llarg dels segles i, especialment, la restauració del 1897. Ara, després d'uns anys tancat al públic, ha reobert incorporant el Piratia, el nou Centre d'Interpretació de la Pirateria a la Mediterrània. Es tracta d'una experiència interactiva i immersiva que permet endinsar-se en el món de la pirateria apel·lant els sentits. Mitjançant elements audiovisuals, escenogràfics, lúdics i interactius es narra la pirateria i el context social i polític en el qual apareix aquest fenomen en l’àmbit local i internacional.

Piratia és un viatge multisensorial en el qual es forma part d’una tripulació pirata i es descobreixen elements claus de la pirateria a través del joc com són els atacs corsaris, la defensa de la costa o els botins, entre d’altres. En definitiva, la gran novetat d'aquest 2021 per gaudir del Baix Llobregat amb tota la família.
 


   

3. Coves de Montserrat: el món subterrani de la muntanya màgica


Montserrat és un dels paratges més singulars, simbòlics i especials del país. També és un parc natural amb un patrimoni geològic, paisatgística i natural d'alt valor. El massís amaga un món subterrani espectacular. D’entre els avencs que foraden la muntanya màgica destaquen les Coves de Montserrat de Collbató –també conegudes com les del Salnitre-, les més grans dins el cor de la muntanya màgica, que constitueixen un extraordinari llegat natural de milers i milers d’anys. 

Només cal traspassar el llindar d'entrada per començar un recorregut d’uns 400 metres i mig miler d'esglaons seguint els conductes més espaiosos i més bellament ornamentats per les successives generacions d'espeleotemes: estalactites, estalagmites i columnes. 

Les visites són guiades i en grup. Els experts locals, a més d'explicar les característiques i el resultat del procés geològic que ha donat forma a la cavitat, mostren l'hàbitat dels primers pobladors de Montserrat i permeten endinsar-se en un món d’històries i llegendes. Dura una hora i també inclou un videomapping, un espectacular audiovisual que es projecta a la mateixa paret de la cova.
 


  

4. Cripta Gaudí, modernisme a un salt de Barcelona


El llegat de Gaudí és tan impressionant que sovint algunes de les seves joies de fora de Barcelona queden eclipsades. Podria ser el cas de la Cripta Gaudí, la inacabada església de la Colònia Güell, al terme de Santa Coloma de Cervelló.

L'industrial Eusebi Güell va encarregar a Antoni Gaudí el disseny de la colònia, la més gran del Llobregat, per traslladar la fàbrica del Vapor Sants de Barcelona. Mentre l'equip de l'arquitecte s'encarregava d'alguns dels edificis més emblemàtics del conjunt –la cooperativa, l'escola, cases particulars com Ca l'Ordal i Ca l'Espinal, el centre cultural Sant Lluís i la casa parroquial-, Gaudí es va ocupar personalment de l'església.

Hi va aplicar per primera vegada de forma unitària les seves innovacions arquitectòniques. De fet, l'arquitecte va assegurar que, si s'hagués finalitzat, hauria estat “una maqueta monumental de la Sagrada Família”. I és que, finalment, només es va realitzar el que havia de ser la cripta d'un temple de 40 metres d'alçada. Aquest fet no ha impedit que sigui una obra espectacular que la Unesco va declarar Patrimoni de la Humanitat el juliol del 2005.

A l'edifici de l'antiga cooperativa, obra de Joan Rubió i Francesc Berenguer, hi ha un centre d'interpretació amb una exposició permanent sobre la colònia, la vida a la fàbrica i l'obra de Gaudí. Es pot visitar la Cripta Gaudí i la Colònia Güell amb l'acompanyament d'una audioguia. També hi ha un paquet que inclou el bitllet de tren d'anada i tornada des de Barcelona.
 


  

5. El modernisme de Jujol


Hi ha més modernisme més enllà de Barcelona, i també hi ha més modernisme al Baix Llobregat més enllà de la Cripta Gaudí. Josep Maria Jujol, conegut per haver col·laborat en les obres més emblemàtiques d'Antoni Gaudí, va establir el seu “laboratori arquitectònic de proves” a Sant Joan Despí. A través d'aquesta experimentació en l'arquitectura rural del poble, es poden veure les obres més suggerents de l'arquitecte.

Can Negre era una antiga masia del segle XVII que va ser reformada profundament per Josep Maria Jujol per tal d'adaptar-la a l'estiueig del seu propietari, Pere Negre. Les seves formes ondulades, els símbols religiosos i els colors llampants suggereixen el ric món interior de l'arquitecte. 

Una altre de les cases emblemàtiques de la població és la Torre de la Creu –popularment coneguda com la  “Torre dels ous”-. Està formada per un total de cinc cilindres de diferents mides i alçades que conformen el perímetre d'aquesta casa d'estiueig. L'itinerari Jujol també inclou la Torre Jujol, la Casa Rovira, la Casa Serra-Xaus així com les intervencions a l'Església Parroquial de Sant Joan Baptista, entre altres.

També cal tenir en compte a Esplugues de Llobregat la fàbrica de ceràmica Pujol i Bausis “La Rajoleta” i el Museu de Can Tinturé –el primer centre dedicat de manera monogràfica a la rajola-  així com la ruta modernista de Sant Feliu, amb fins a 25 punts d'interès. El patrimoni del Baix Llobregat no s'acaba amb el modernisme: destaquen, per exemple, Sant Ponç de Corbera –església romànica del segle XI d'estil romànic llombard-, el Museu Palau Mercader de Cornellà o les termes romanes de Sant Boi.
 


   

6. Delta del Llobregat: una joia natural per descobrir


El delta del Llobregat, el segon més gran de Catalunya, és una petita joia natural per descobrir. Està format per una extensa plana que ocupa 98 km2 entre el massís del Garraf i Montjuïc, i el congost de Sant Andreu de la Barca al nord. Malgrat estar situat a tocar de grans ciutats i infraestructures, sorprèn per la gran diversitat biològica i d'ambients naturals que alberga: la part final del riu Llobregat, llacunes i aiguamolls, pinedes litorals sobre dunes i platges verges amb vegetació de rereduna, gairebé úniques a Catalunya. 

Són uns espais molt importants per a la fauna, en especial per a les aus aquàtiques, pel fet de trobar-se enmig de la ruta migratòria del nord d’Europa cap a l’Àfrica. De fet, és el millor espai a tocar de Barcelona per observar espècies com ànecs collverds, martinets blancs, bernats pescaires, flamencs, cames llargues, entre altres. A més, tenen una vegetació molt valuosa, amb una de les escasses poblacions de trencadalla de Catalunya, amb presència de Stachys maritima, i s’hi han trobat més de 22 espècies diferents d’orquídies.

Les àrees millor conservades són les que constitueixen espais naturals com el Remolar-Filipines i l'estany de Cal Tet. Totes les visites a itineraris, punts d'informació i d'observació d'ocells són lliures i gratuïtes. A més, l'entorn es pot descobrir en bicicleta, amb visites guiades o amb una autèntica Ruta Km 0, un passeig en bicicleta amb un guia local pels camins del Parc Agrari del Baix Llobregat.
 


   

7. Catalunya en Miniatura: tot el país als teus peus


Una proposta per a tota la família al Baix Llobregat? Catalunya en Miniatura és una molt bona opció a un salt de Barcelona. Inclou una espectacular exposició de maquetes de 25.000 metres quadrats amb els principals edificis, monuments i paratges del país. Un “mapa” on et convertiràs en gegant per “visitar” la Sagrada Família, Montserrat, el Camp Nou, el Cap de Creus, la Costa Brava, el romànic de la Vall de Boí, els monuments de l'antiga Tarraco, els monestirs de la ruta del Cister i els edificis modernistes més importants d'Antoni Gaudí, entre molts altres.

L'atracció turística de Torrelles de Llobregat es complementa amb un parc d'aventura als arbres per a totes les edats amb tirolines, lianes, passarel·les i moltes altres sorpreses. Inclou un circuit infantil, un de mitjà i un d'extrem. A més, una espectacular tirolina banzai de 150 metres per gaudir de tot Catalunya (en miniatura) a vista d'ocell.

A banda del Piratia del Castell de Castelldefels i les Coves de Montserrat, altres activitats per gaudir en família són el trenet del Parc Mercader de Cornellà, el circuit d'orientació de Collbató, l'Indoor Kàrting Barcelona de Sant Feliu –amb batalla làser d'Star Wars, bolera i circuit de karts- i el Gené Kàrting de Viladecans, un dels millors circuits de velocitat cobert del país.
 


   

8. CRAM: centre de referència per a la fauna marítima


La Fundació CRAM obre les seves portes al públic per visitar el Centre de Recuperació d’Animals Marins i conèixer més a prop la tasca que es realitza a les instal·lacions del Prat de Llobregat. Es tracta d’una entitat dedicada a la conservació i recuperació del medi marí i de les espècies que hi habiten.

El Centre de Recuperació del Prat permet acollir milers de visitants, fer-los viure en primera persona l'activitat diària del centre, conèixer les espècies marines que habiten al Mediterrani i descobrir en quina mesura podem ajudar a conservar els ecosistemes marins i les espècies que hi habiten. Té 18.000 metres quadrats i unes instal·lacions punteres a nivell europeu per al tractament cetacis, tortugues i aus marines.

Les visites al Centre de Recuperació, a tocar dels espais naturals del delta del Llobregat, són sempre guiades, adaptades a totes les edats i a tot tipus de persona o col·lectiu: escoles, centres educatius, adults o famílies.
 


   

9. Enoturisme a un salt de Barcelona


El Baix Llobregat també és terra de vins. Fins a sis cellers de la prestigiosa DO Penedès són de municipis de la comarca com Begues, Torrelles, Abrera, Sant Esteve Sesrovires i Castellví de Rosanes. Sense fugir dels sistemes de conreu tradicionals, i respectant el medi ambient, els productors del territori seleccionen les vinyes més adequades per obtenir una gran varietat de vins i caves gràcies a la qualitat i característiques del sòl i el clima del territori. L'oferta vitivinícola al Baix Llobregat es complementa, a banda dels cellers i bodegues, amb diversos establiments especialitzats.

Diversos d'aquests cellers ofereixen visites guiades, entre els quals destaca Ca N'Estella de Sant Esteve de Sesrovires. Forma part de la DO Penedès i també de la DO Cava: els seus vins i caves elaborats des del 1800 han rebut premis a nivell internacional. En aquesta antiga masia es pot gaudir de diverses experiències enoturístiques en parella, amics o en família.

La família Rabetllat, que gestiona la finca, proposa des d'un pícnic entre vinyes amb productes de km 0 a un sopar amb la posta de sol després de visitar el celler. Esmorzars de pagès, brunch a la bodega o una visita a les vinyes amb segway completen l'oferta.

   

10. Baix Llobregat: gastronomia i producte km 0


El Baix Llobregat conserva els seus orígens agrícoles oferint una extensa gamma de productes autòctons. Cireres, espàrrecs o carxofes, així com el prestigiós pollastre Pota Blava de la raça Prat –l'única indicació geogràfica protegida (IGP) avícola de l'Estat-, són alguns exemples dels ingredients que caracteritzen la gastronomia comarcal. Els restauradors s’han basat en aquests productes típics per configurar un catàleg de plats que fan de la seva cuina un signe distintiu de qualitat.

L'element diferencial és el Parc Agrari del Baix Llobregat, el gran espai d'horta de l'entorn de Barcelona. Té una superfície de quasi 3.500 hectàrees de les planes al·luvials del delta i de la vall baixa del Llobregat, repartides en 14 municipis. La tardor-hivern és temps de carxofes, porros, faves i alls tendres, mentre que a la primavera-estiu es cultiven tomàquets, carabassons, bledes... i les famoses cireres. Només al Baix Llobregat es cull més de la meitat de la producció de tot el país d'aquest fruit tan saborós.

Aquest pulmó verd agrícola, en un entorn amb gran concentració d'infraestructures, marca la gastronomia de la comarca. De fet, el col·lectiu de restauradors en pren el nom: Sabors de l'Horta del Baix Llobregat. En formen part més de mig centenar d'establiments que recullen la tradició del cultiu i l’art de la cuina en uns plats arrelats a la terra i al lloc on s’elaboren. Combinen estils tradicionals i el vessant més creatiu de la cuina amb el Producte Fresc del Parc Agrari del Baix Llobregat –convenientment identificat a les cartes- com a protagonista. 

Les propostes específiques per aquest estiu passen, com no podia ser d'altra manera, per restaurants i xiringuitos a les platges, però també inclouen masies i establiments amb terrassa per fer un sopar a la fresca, restaurants arreu de les poblacions de la comarca així com experiències enogastronòmiques.

A més, hi ha diverses alternatives per tenir a casa el Producte Fresc del Parc Agrari del Baix Llobregat. Es pot comprar directament a les explotacions, en agrobotigues així com en els Mercats de Pagès que s'organitzen en una desena de municipis de la comarca.