coronavirus

Què s'ha de menjar per reduir la gravetat de la Covid?

Una bona alimentació pot ser important per prevenir complicacions derivades del coronavirus

per Albert Vilanova, Barcelona, Catalunya | 21 de juny de 2021 a les 14:56 |
La dieta pot afectar els pacients amb Covid | Unsplash
Diversos estudis científics suggereixen que la dieta podria tenir un paper important en la gravetat dels símptomes i la durada de la Covid-19. Fins ara, però, hi ha poques proves que confirmin aquesta teoria. Per aprofundir en aquesta qüestió, uns investigadors van recórrer a una enquesta realitzada a 2.884 sanitaris de primera línia del coronavirus a França, Alemanya, Itàlia, Espanya, Regne Unit i Estats Units.

Tots els participants formaven part d'una xarxa mundial de professionals sanitaris registrats a la xarxa Survey Healthcare Globus per a la investigació del mercat sanitari. L'enquesta en línia, que es va dur a terme entre juliol i setembre de 2020, es va dissenyar per obtenir informació detallada sobre els patrons dietètics dels enquestats i la gravetat de la seva infecció per Covid-19, utilitzant criteris objectius. L'enquesta també recollia informació sobre els antecedents personals, l'historial mèdic, l'ús de medicaments i l'estil de vida.


Al final es va observar que les dietes a base de vegetals i/o peix poden ajudar a disminuir les probabilitats de desenvolupar una infecció per Covid-19 moderada i greu, segons els resultats de l'estudi publicat a la revista online BMJ Nutrition Prevention & Health.

Després de tenir en compte diverses variables potencialment influents, com l'edat, l'origen ètnic, l'especialitat mèdica i l'estil de vida (tabaquisme, activitat física), els enquestats que seguien dietes basades en vegetals o en vegetals i peix tenien, respectivament, un 73% i un 59% menys de probabilitats de patir una infecció per Covid-19 de moderada a greu, en comparació amb els que no seguien aquests patrons dietètics.


Així, els que seguien una dieta baixa en carbohidrats i alta en proteïnes tenien gairebé 4 vegades més probabilitats de contraure una infecció moderada o greu. Aquestes associacions es van mantenir quan també es van tenir en compte el pes (IMC) i les condicions mèdiques coexistents. Amb tot, no es va observar cap associació entre la dieta i el risc d'infectar-se.

Aquest és un estudi d'observació, pel que no pot establir una causa, sinó només una correlació. En tot cas, les dietes basades en vegetals són riques en nutrients, especialment fitoquímics (polifenols, carotenoids), vitamines i minerals, tots ells importants per a un sistema immunitari sa, diuen els investigadors. El peix és una font important de vitamina D i àcids grassos omega-3, tots dos amb propietats antiinflamatòries, afegeixen. D'aquesta manera, els investigadors conclouen que "els nostres resultats suggereixen que una dieta saludable pot ser considerada per a la protecció contra la Covid-19 greu".


Altres notícies que et poden interessar
​ 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació