ERC, Junts, la CUP i els comuns aborden la revisió del model policial

Els quatre partits impulsen la creació d'una comissió al Parlament que vol estudiar, entre d'altres, la creació de mecanismes independents de control de les actuacions dels Mossos

Agents de la Brimo durant les protestes per Pablo Hasél
Agents de la Brimo durant les protestes per Pablo Hasél | Martí Urgell
22 de juny del 2021
Actualitzat a les 8:05h
El Parlament abordarà el model policial de Catalunya. ERC, Junts, la CUP i els comuns han acordat crear una comissió parlamentària per analitzar el model d'ordre públic, la transparència, les funcions de la comissaria d'informació i els mecanismes de control i fiscalització de les actuacions policials. Els quatre partits han registrat una proposta de resolució per a la creació d'una comissió d'estudi, que inclourà la possibilitat d'implementar "mecanismes independents de control i fiscalització" de les actuacions dels Mossos.

Segons l'escrit registrat presentat a la cambra, al qual ha tingut accés NacióDigital, la comissió s'encarregarà de revisar el model d'ordre públic, revisar la transparència en la informació interna i externa del Departament d'Interior i els cossos policials, i revisar l'enfocament de la comissaria d'informació en relació especialment al "seguiment d'activistes polítics, bases de dades i sistemes de vigilància i seguiments que poden xocar amb els drets fonamentals". La comissió tindrà vigència d'un any i redactarà un informe final que serà votat al ple del Parlament. 

Fiscalització externa dels Mossos
Un dels elements importants que proposen els partits impulsors és la creació d'un "mecanisme públic independent de control, avaluació i investigació de les actuacions policials". Això serviria per fiscalitzar l'actuació dels Mossos de manera externa. Aquesta proposta inclou la revisió i anàlisi dels mecanismes de control i investigació policial, així com "la seva eficàcia i la independència i imparcialitat en la seva definició i el seu funcionament". També l'anàlisi de models d'altres països per tal de crear "òrgans auditors de segona instància" fora d'Interior i dels cossos policials.

La comissió també abordarà l'ús del foam, al centre de la polèmica els últims mesos, especialment arran de les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél. Un dels punts inclou la revisió dels elements operatius, estratègics i materials d'ordre públic. Això ha de contemplar la revisió del model d'ordre públic, els recursos humans destinats a aquest àmbit, les estratègies operatives, la tecnologia disponible, els procediments, els mecanismes d'investigació de fets en l'àmbit de l'ordre públic, i revisar també els mecanismes de "formació i entrenament" dels agents de la Brimo i l'Arro

Un dels punts de l'acord de Govern
La qüestió del model policial i concretament de l'ordre públic és una de les reclamacions que la CUP va posar sobre la taula per investir Pere Aragonès, i també consta en l'acord de Govern entre ERC i Junts. Aquest últim pacte fa referència a la necessitat de "revisar en comissió parlamentària el model d'ordre públic i model policial a Catalunya potenciant els principis de transparència, prevenció, mediació, democratització". En l'acord dels republicans amb la CUP també es fa referència a la prohibició dels projectils de foam, un dels punts que s'abordarà a la comissió.