Els comuns asseguren que els indults són la «seva» proposta

Demanen a Pedro Sánchez que actuï com a president d'un govern de coalició i no només com a líder del PSOE

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de prems
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de prems | CatEnComu
21 de juny del 2021
Actualitzat a les 11:32h
"Aquesta serà la setmana de la llibertat per als presos polítics però també per a l'obertura d'una nova etapa política a Catalunya", ha assegurat aquest dilluns Joan Mena,  portaveu d'En Catalunya en Comú i diputat dels comuns al Congrés. Mena ha comparegut poc abans que el president espanyol, Pedro Sánchez, faci la seva intervenció al Liceu, on hi ha concentrat un grup de manifestants en protesta per la presència del governant espanyol.

Aquest dimarts, el consell de ministres aprovarà els indultsi els comuns volen posar en valor el seu pes dins el govern de coalició amb els socialistes. El portaveu i diputat al Congrés ha afirmat que la resolució del conflicte polític ha de passar per tres etapes: la de la "llibertat", la del "diàleg" i la de les "solucions". "Els indults no són -ha dit- ni una cessió ni un senyal de debilitat". Els indults han estat, ha subratllat el portaveu, "la proposta dels comuns".

Mena ha recordat els elements que han de formar part de la resolució del conflicte: el reconeixement nacional de Catalunya, la desjudicialització, una hisenda pròpia i solidària, i un acord votat pels catalans. Ha reclamat a Pedro Sánchez que actui com  a president d'un govern de coalició i no només com a líder del PSOE. Això passa per materilaitzar propostes com la dels indults.

El portaveu dels comuns ha destacat que s'ha trigat dos anys perquè el Partit Socialista acceptés la proposta dels comuns. "Arriba el moment d'assumir propostes valentes", ha dit Joan Mena, tot reclamant que Catalunya "surti d'aquest cicle en unes millors condicions de com va entrar-hi". 

Joan Mena ha insistit en què la visita de Sánchez la valoren "positivament" i s'inscriu dins d'un context de fer política, que és l'únic camí per superar el conflicte, que implica que els dirigents avui presos puguin fer política "des del carrer". Mena ha recordat que el que deia Sánchez fa dos anys era molt diferent del que diu avui.

Aquest matí, Jéssica Albiach, en una entrevista al programa Cafè d'idees de RTVE, insistia en un missatge similar i explicava que aniria a la conferència de Pedro Sánchez al Liceu. Albiach ha afirmat que "el pacte territorial està trencat" i que cal un model alternatiu al recentralitzador que propugna el PP. Albiach també ha assenyalat la necessitat d'obrir "una etapa nova" i que hi ha aspectes que tenen un gran consens a Catalunya i que haurien de ser presentsa la mesa de diàleg, com la desjudicialtzació del procés i ampliar el sostre de l'autogovern.