Un migdia al Liceu

Sánchez vol convertir els indults en punt d'arribada. L'independentisme ha de trobar una fórmula perquè ho siguin de partida. Avui també són notícia les protestes contra el president espanyol, el Consell d'Europa, el jutjat 13 i l'amnistia d'Òmnium

21 de juny del 2021
Actualitzat a les 6:37h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

Setmana curta però d'acceleració total i que ha d'acabar amb els presos a casa. Fa uns dies, amb les jornades del Cercle com a punt de referència, el govern del PSOE, ajudat pel PSC, va mobilitzar tots els seus recursos per intentar donar la volta al relat de la dreta mediàtica i política contra els indults als presos polítics. Avui Pedro Sánchez serà a Barcelona per mirar de treure rèdit a una mesura de gràcia que demà aprovarà el consell de ministres. Haurem de veure en quins termes queden redactats els indults i si avui formula alguna proposta política.

Per aquest migdia, Sánchez ha triat el Liceu, un espai emblemàtic de la burgesia del país que, simbòlicament, el situa en la zona de confort que la setmana passada ja vam observar al Cercle. El president espanyol serà rebut, per contra, amb un buit institucional de l'independentisme (ni Pere Aragonès ni Laura Borràs aniran a escoltar-lo) i entre protestes de sectors que no veuen en la mesura un primer pas cap a la cerca de solucions polítiques sinó una vergonyosa rendició en forma de solucions personals per als dirigents d'ERC i Junts a canvi d'enterrar l'objectiu independentista.

És, a hores d'ara, difícil de dir qui té raó, si és que la té algú per complet. Caldrà temps per veure si la mesura de gràcia és un primer pas que pot acabar en el referèndum i l'amnistia, o bé tot plegat és una concessió pagada a un preu molt alt, singularment per ERC, que és qui més s'ha implicat perquè es moguin les coses. Ja ho he escrit molts cops, que el procés no té només una veritat, en té moltes i les unes conviuen amb les altres evitant que es configuri un escenari de blancs o negres. Hi ha una reculada estratègica i el nivell de confrontació amb l'Estat ha baixat després del fracàs del 27-O, però també és cert que els indults són un gripau per al govern de Sánchez, que pren una decisió que esmena la sentència més important dels darrers anys de la més alta instància judicial espanyola. No els sortirà gratis i farà més inevitable que la justícia europea segueixi amonestant l'espanyola.

Els indults els concedeix, amb la suposada intenció d'obrir el diàleg i "un nou temps" a Catalunya, el govern del mateix partit que va intentar pactar investidures amb Ciutadans, va acordar el 155 i la querella criminal per rebel·lió amb Mariano Rajoy i va tancar files amb el discurs de Felip VI el 3-O. Sánchez no actua com actua per conviccions sinó per necessitat. L'independentisme haurà de demostrar capacitat de treure'n suc. 

De moment, avui, hi haurà tensió al carrer i també és un dia important al Consell d'Europa, que segurament aprovarà, malgrat que en teoria som davant un assumpte intern espanyol, un informe reclamant solucions polítiques per Catalunya. I és que seguirà la polèmica per la sentència desproporcionada (i amb poc fonament) contra Marcel Vivet i avui declararan alts càrrecs investigats pel jutjat 13 en la causa de l'1-O. Òmnium presentarà al Congrés milers de signatures per l'amnistia. Sobre tot això vol passar de puntetes Pedro Sánchez als salons del Liceu. Dependrà del sobiranisme que a partir d'ara ho pugui fer sense despentinar-se.  
 

Avui no et perdis

»Del 155 als indults: el canvi de discurs del PSOE sobre Catalunya; per Lluís Girona.

»Els indults arribaran dimarts i seran parcials i reversibles; per Irene Montagut.

» Fil directe: «De l'«apoyaré» de ZP al «reencuentro» de Sánchez»; per Germà Capdevila.

» Anàlisi | La burgesia pren partit; per Pep Martí.

» Anàlisi | De Lledoners al Port de Barcelona: intrahistòria dels equilibris a Junts; per Oriol March.

» Trapero: «En un referèndum il·legal, la judicatura donaria instruccions»; per Jordi Velert.

» El govern dels independentistes a Tarragona, un plat cuinat durant dos anys; per Josep Maria Llauradó.

» Entrevista a Alba Vergés: «M'he sentit molt responsable de tot»; per Sergi Ambudio i Ferran Casas.

» Opinió: «Vida o diners»; per Gabriela Serra.

» Opinió: «Sense precipitar-nos»; per Montserrat Tura.

» Dades | El 56% de catalans reclama a l'Estat que aculli els refugiats; per Roger Tugas Vilardell.

» Els treballadors socials que van atendre el Segundo: «El sistema no funciona»; per Andreu Merino.

» Qui defensa què en el debat sobre l'ampliació de l'aeroport?; per Andreu Merino.

» Anàlisi | Quatre claus per abordar el debat sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat; per Xavier Tomàs, consultor.

»Ramon Folch: «Hem socialitzat el coneixement, però hem entronitzat la ignorància»; per Pep Martí.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l