Junqueras: «Els indults són un triomf perquè demostren les febleses dels aparells de l’Estat»

El president d’ERC assegura que poden ser més “útils” fora de la presó i sosté que el Suprem no “resistirà” la pressió de la justícia europea

20 de juny del 2021
Actualitzat a les 9:53h
Oriol Junqueras, president d’ERC, ha assenyalat aquest diumenge en una entrevista al programa El Suplement de Catalunya Ràdio que els indults imminents són un "triomf" perquè "demostren les febleses dels aparells de l’Estat". Junqueras ha indicat que els condemnats per l’1-O poden ser més "útils" fora de la presó i ha defensat que el Tribunal Suprem "no resistirà" la pressió de la justícia europea.

En resposta als que diuen que l'indult no ajudarà a la independència, ha replicat que "s'equivoquen". "Si estem a la presó és perquè estan convençuts que si estem fora ajudarem més a la independència", ha dit Junqueras. Preguntat sobre si s’asseurà a la taula de diàleg, ha indicat que és una "peça més" dins d’ERC, tot i que no ho ha descartat taxativament. "Sempre he dit que em limito a posar veu al que els meus companys saben i fan millor que jo. Ajudaré des de tots els àmbits que es cregui oportú", ha apuntat Junqueras.

Pel que fa a l'acte de Pedro Sánchez al Liceu i la plantada del Govern, ha indicat que ell coincideix amb Pere Aragonès que si el govern espanyol "vol fer alguna cosa que la faci, però que deixi d'especular sobre aquestes qüestions, perquè l'únic que fa és especular amb el patiment de moltes persones". I ha citat no només els presos, sinó també els afectats pel Tribunal de Comptes, el de instrucció 13 i els d'altres procediments.

Sobre les declaracions de la ministra Reyes Maroto, que dissabte va alertar que a la taula de diàleg només es parlaria d'allò que estigui en el marc constitucional, Junqueras ha subratllat que els referèndums "estan dintre del marc legal o haurien d'estar-hi en qualsevol país democràtic del món", i ha citat els de Suècia, Dinamarca, Regne Unit i Canadà.