Quines platges obren per Sant Joan i amb quines condicions?

Consulta quins municipis obren el seu litoral per celebrar la revetlla

Bona part del litoral català obrirà les platges per la revetlla
Bona part del litoral català obrirà les platges per la revetlla | Europa Press
19 de juny del 2021
Actualitzat el 06 de juny del 2023 a les 10:06h
S'apropa la revetlla de Sant Joan més esperada pels catalans. Després de la celebració light del 2020 i coincidint amb l'obertura de l'oci nocturn i la permissió de celebrar festes majors i populars, el Sant Joan d'enguany és la primera festa multitudinària que es pot celebrar després de la pausa per la pandèmia. 

Anar a la platja amb els amics, fer una foguera i veure concerts en directe. El somni que molts catalans estaven desitjant des de fa setmanes serà possible la nit del 23. Tot i que molts municipis del litoral català han decidit mantenir les seves platges obertes al públic, i així evitar la concentració massiva de gent en altres punts de la localitat, alguns han optat per restringir-ne l'accés. Quines platges obren per Sant Joan a Catalunya i amb quines condicions ho fan?

Pel que fa al litoral barceloní, la capital catalana ja va anunciar que les seves platges estarien obertes i, tal com va demanar tinent d'alcaldia de Seguretat i Prevenció de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, les platges de l'àrea metropolitana també permetran l'accés dels usuaris. 

Així, Barcelona, Badalona i Sant Adrià de Besòs mantindran les seves platges obertes al públic la nit del 23 de juny, tot i que ho faran amb algunes condicions. A Barcelona, un dispositiu de la Guàrdia Urbana desplegat des de primera hora de la tarda prohibirà entrar a les platges amb alcohol, tendes de campanya o aparells musicals. També hi haurà control d'accés per l'aforament, com ja es fa de dia. A més, es restringirà l'accés de vehicles, si bé el dispositiu encara s'ha "d'afinar", segons el responsable municipal. El Prat de Llobregat, ara per ara, encara no s'ha pronunciat sobre quin serà el seu criteri.

Pel que fa als quinze municipis costaners del Maresme, el criteri general és el d'obertura de les seves platges. Els ajuntaments reforçaran la seguretat en aquests espais i a Mataró es restringirà l'accés al passeig marítim. Municipis com Cabrera de Mar, Canet de Mar i Caldes d'Estrac ja han dit que prohibiran les fogueres a la sorra durant la revetlla.

La decisió a l'extrem nord de Barcelona contrasta amb la dels municipis del sud: Gavà, Castelldefels, Viladecans, Vilanova i la Geltrú i Sitges han optat per tancar totes les seves platges la nit de la revetlla. En el cas de Castelldefels, Gavà i Viladecans, els consistoris han anunciat que es permetrà l'accés als xiringuitos en la franja horària permesa i respectant-ne els aforaments. Vilanova i la Geltrú també han decidit tancar les seves platges durant la nit de la revetlla perquè considera que no s'hi podrà garantir la seguretat dels assistents. Sitges, pressionada per les localitats veïnes, ha decidit finalment tancar també el seu litoral.

La majoria de platges de la Costa Brava estaran obertes per celebrar la revetlla. A més, Cadaqués i Blanes organitzen fogueres al passeig marítim i Platja d'Aro recupera enguany el tradicional castell de focs de Sant Joan. A Palamós es permetrà l'accés a la platja, però no s'hi podran fer fogueres.

A la costa Daurada, Tarragona, Salou, el Vendrell i Calafell ja han comunicat que les seves platges estaran obertes per celebrar la revetlla de Sant Joan i només Cunit s'ha pronunciat dient que tancarà les seves platges. Tarragona, però, ha anunciat que no es permetran les fogueres. Passa el mateix a les Terres de l'Ebre, on l'Ampolla i Sant Carles de la Ràpita, les dues localitats on hi ha més tradició de platja per la revetlla, ja han dit que preparen el protocol de seguretat per a la nit del 23.

Així, tot i que el Procicat va recomanar tancar les platges del litoral català durant la nit de la revetlla de Sant Joan per evitar aglomeracions, la majoria de municipis han optat per fer justament el contrari i permetre l'accés de la població a la vora del mar per celebrar l'arribada de l'estiu. Un estiu que, com dèiem, estarà marcat per la tornada de l'oci nocturn i de les festes populars després de molts mesos.