La taula pel dret a l'habitatge crearà un protocol per frenar els desnonaments

La primera reunió del grup de treball no ha tractat la presència de la Brimo en els desnonaments i posa el focus en regular les actuacions de la justícia

Desnonament al barri del Raval.
Desnonament al barri del Raval. | Carlos Baglietto
18 de juny del 2021
Actualitzat a les 14:12h
La taula pel dret a l'habitatge crearà un protocol per frenar els desnonaments. Així ho ha exposat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la constitució del grup de treball. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha presidit una trobada en què també es demanarà al Govern que insti a l'executiu espanyol a allargar la moratòria que atura els desnonaments fins a finals d'any.

Les conclusions de la primera reunió, que ha inclòs representants socials i governamentals de diferents àmbits, són que cal treballar perquè evitar l'exclusió social i protegir persones en situació de risc siguin dues prioritats urgents per l'executiu català. Plaja també ha exposat que s'han creat diferents grups específics de treball i un calendari de sessions perquè la taula es torni a reunir de forma freqüent.

A més d'instar a l'ampliació de la moratòria dels desnonaments, l'altre gran acord és aquest nou protocol -encara pendent de ser creat- que ha de connectar els diferents departaments del Govern, però també totes les administracions polítiques i judicials. L'objectiu d'aquest pla, segons la portaveu de l'executiu, és compartir totes les informacions per "minimitzar el risc d'exclusió social". 

Plaja també ha informat que quan el nou protocol estigui enllestit es traslladarà a la justícia. "Som coneixedors de la importància que tenen en executar els desnonaments i creiem que ha de ser una lluita compartida per garantir el dret a l'habitatge", ha exposat. El protocol, per Plaja, també ha de posar fi a "l'anomalia" que suposa que la Generalitat no tingui accés als expedients de desnonaments.

Sobre l'actuació dels Mossos, i concretament dels antiavalots, en els desnonaments, Plaja afirma que "no s'ha parlat" a la taula i defensa que quan actuen "com a policia judicial és per ordre de la justícia", i que per això és en aquesta justícia on posen el focus d'actuació. ERC i Junts es van abstenir aquest dijous al Parlament sobre la presència de la Brimo en aquestes actuacions. La portaveu també ha informat que la taula també ha destacat la necessitat d'afrontar la problemàtica de les persones sense llar i que viuen al carrer. 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no ha pogut assistir a la trobada perquè està reunit amb l'expresident Carles Puigdemont a Waterloo, va anticipar la constitució de la taula aquest dimecres durant la sessió de control a l'executiu celebrada al Parlament. "Els desnonaments augmentaran i cal que tinguem les mesures a punt", exposava Aragonès.

El líder republicà va defensar que cal "mediació, regulació, polítiques estructurals i coordinació" per garantir els drets socials i d'habitatge i va interpel·lar al poder judicial per crear un nou protocol capaç de frenar els desnonaments. "Hem de defensar els drets socials de la ciutadania per convicció", ha explicat.

Aquesta taula es reuneix enmig d'una situació cada cop més dramàtica pel que fa al dret a l'habitatge. Aquest dilluns es va viure el suïcidi d'una persona a Barcelona quan anava a ser desnonada. La justícia va refusar un informe de vulnerabilitat dels serveis socials de l'Ajuntament que hauria aturat el procés, i va executar l'ordre de desnonament. Precisament Plaja ha destacat també la necessitat d'incorporar tots els informes de vulnerabilitat, potenciant "la via de la mediació i no la judicial".