«El teu èxit serà el nostre»: el Cercle es lliura a Sánchez

Els assistents a les Jornades aplaudeixen les mesures de gràcia de la Moncloa, però mostren preocupació per l'actuació de l'Estat

El president del Cercle, Javier Faus, parla amb el president espanyol, Pedro Sánchez, aquest divendres.
El president del Cercle, Javier Faus, parla amb el president espanyol, Pedro Sánchez, aquest divendres. | Cercle
18 de juny del 2021
Actualitzat a les 14:13h
"Només ha faltat encens", comenta un soci del Cercle després de la sessió de clausura de les Jornades de l'entitat per comentar la simpatia amb què ha estat rebut Pedro Sánchez. Més contrast amb el que es va viure ahir, impossible. La rebuda que ha tingut aquest divendres el president espanyol en les Jornades del Cercle d'Economia ha estat la nit i el dia amb el que es va viure ahir, quan va intervenir el líder del PP, Pablo Casado. Sánchez ha tancat la trobada aquest migdia en un clima d'encaix entre la Moncloa i el gruix del patriciat català. 

Una frase del president del Cercle, Javier Faus, ha resumit l'ambient que s'ha viscut a les Jornades respecte a l'actual moment de la política espanyola: "El teu èxit serà el nostre èxit". Faus ha fet un reconeixement al president espanyol quan li ha dit que al Cercle són ben conscients del "risc" que comporta la decisió de la mesura de gràcia". 

També es poden escoltar opinions més matisades. Un assistent, de l'àmbit acadèmic, es preguntava si més enllà dels indults es podrà entrar en una dinàmica diferent entre Catalunya i l'Estat. I apuntava a un fet que ha generat consternació al Cercle: la intervenció del Tribunal de Comptes que, en la seva ofensiva contra antics responsables de l'Administració, es disposa a embargar els comptes i la pensió de l'exconseller Andreu Mas-Colell i d'una trentena més de càrrecs independentistes. Mas-Colell és soci insigne del Cercle i ha rebut moltes mostres de suport. Avui, pels passadissos, algú distingia entre "el govern espanyol i l'Estat, que no pensa canviar". Ahir mateix, un membre de la junta, Jordi Amat, va publicar un article de suport a l'exconseller, Honorable Andreu Mas-Colell

Els dos discursos, el de Sánchez i el de Faus, han encaixat perfectament. El president del Cercle insistia en la necessitat del "diàleg" i la "negociació", en obviar la unilateralitat i alhora en la confiança en què els indults només seran l'inici d'una via política. Sánchez ha parlat de "concòrdia" i de "reencontre". Faus ha alertat que l'alternativa a la negociació és la "decadència econòmica". Sánchez s'ha referit a la "discòrdia territorial" com un "llast", també per a l'economia. Caldria anar molt enrere per trobar tanta coincidència entre la Moncloa i la burgesia catalana.      

Pedro Sánchez ha arribat a l'Hotel W enmig d'una forta expectació. La imminència dels indults, que seran acordats pel govern espanyol en els pròxims dies, ha afegit encara més interès a la intervenció de Sánchez, en unes Jornades econòmiques, però que han tingut un fort component polític des del moment de la seva inauguració, protagonitzada pel primer encontre, ni que fos breu i distant, entre el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el rei Felip VI.

La relació entre Catalunya i l'Estat i el debat entorn els indults han emmarcat les Jornades d'aquest any d'una manera total. De fet, la trobada va començar dimecres amb el posicionament formal del Cercle en favor de la mesura de gràcia, que va ser anunciat per Javier Faus, president de l'entitat.

Dijous, va ser el líder del PP, Pablo Casado, qui va prendre la temperatura del Cercle i dels sectors econòmics catalans sobre la situació política. El contrast entre Sánchez i Casado ha estat evident. El cap de la dreta espanyola va defensar sense embuts el rebuig a tota "concessió" contra els que, va dir havien perpetrat "un cop contra la legalitat". El xoc entre Casado i Jordi Gual va ser simbòlic de les males relacions actuals entre el PP i la major part de la burgesia catalana.   

 
Arxivat a