Aragonès i Puigdemont neguen que els indults suposin una «solució política» al conflicte

Els dos dirigents es reuneixen a Waterloo i reclamen una resolució "global" al plet català que passi per l'amnistia i l'autodeterminació; l'expresident reclama passar del diàleg a la "negociació"

Pere Aragonès i Carles Puigdemont, aquest divendres a Waterloo.
Pere Aragonès i Carles Puigdemont, aquest divendres a Waterloo. | Rubén Moreno / Govern
18 de juny del 2021
Actualitzat el 19 de juny a les 11:40h
La Casa de la República ha acollit aquest divendres la primera reunió entre Carles Puigdemont i Pere Aragonès des que va arrencar la singladura del nou Govern. Aragonès s'hi ha volgut desplaçar abans que de la trobada amb Pedro Sánchez, prevista per finals de mes, i també abans que es desencadenin els indults, que deixaran fora la situació dels exiliats i que aquesta setmana han protagonitzat una coreografia de suports per part del món econòmic. Després de la trobada, Aragonès i Puigdemont han protagonitzat una compareixença conjunta en la qual han coincidit en assenyalar que els indults "no són una solució al conflicte polític", i han remarcat que la resolució ha de passar tant per l'amnistia -que inclogui els exiliats- i l'autodeterminació.

Aragonès ha reivindicat que, amb la visita d'aquest divendres, es referma el "fil roig" institucional entre presidents, i s'ha compromès a "treballar" per tal que les properes trobades es puguin celebrar a Barcelona. La cita s'ha allargat durant dues hores i, tal com ha apuntat Puigdemont, no ha estat "executiva", sinó "institucional". El to ha estat cordial, sense cap voluntat d'evidenciar cap discrepància, però hi ha hagut matisos en els plantejaments. El principal, sobre la relació amb l'Estat: el líder de Junts -que diumenge reunirà els consellers del seu partit a Waterloo- ha indicat que cal passar de la fase de diàleg a la fase de "negociació" i, per tant, de "reconeixement" mutu.

Pel que fa a la seva situació judicial, ara que ha recuperat la immunitat de manera provisional gràcies a una decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que contradiu el que va afermar l'Eurocambra a instàncies del Tribunal Suprem, Puigdemont ha desafiat Sánchez a respectar els posicionaments de la justícia comunitària. "Sánchez respectarà o no la immunitat de tots els eurodiputats al Parlament Europeu? La respectarà o no? La pregunta és fàcil de formular, i encara més fàcil de respondre. Nosaltres no tenim cap dubte de la immunitat i què ens hauria de permetre fer", ha dit.

L'expresident, malgrat indicar que els indults no són una solució global al conflicte, ha insisit que "poca gent" se n'alegrarà més que ell quan vegi sortir per les portes de Lledoners, Wad-Ras i Puig de les Basses els dirigents governamentals i parlamentaris que van protagonitzar al seu costat el referèndum de l'1-O i la declaració d'independència. "Cap de les carpetes [del conflicte] estarà tancada, no hi ha ni una sola de les demandes històriques de Catalunya que estiguin tancades", ha reflexionat. També ha apuntat que els indults arribaran abans que els tribunals europeus puguin corregir els efectes de la sentència del Suprem sobre el referèndum.

"El conflicte polític amb l'Estat és aquest, i el Govern està decidit a resoldre'l. Els passos que es puguin fer, amb alleugeriment de la situació de repressió, seran benvinguts. Si aquests passos que es puguin fer poden permetre que els líders polítics i socials del nostre país que van compartir Govern amb Puigdemont poden sortir del seu empresonamenr, serà un pas, però no la solució", ha apuntat Aragonès.

Contactes en els pitjors moments de la negociació
El president i l'eurodiputat de Junts van mantenir contacte en els moments més crítics de la negociació per formar Govern. El dia que Aragonès va verbalitzar la intenció de provar-ho en solitari per les dificultats d'entendre's, tots dos van mantenir una reunió telemàtica. En totes aquestes trobades, l'expresident va voler clarificar que no tenia intenció d'intervenir en les negociacions, que va delegar en Jordi Sànchez, secretari general de Junts. Un cop Aragonès va ser investit, Puigdemont va fer pública una carta a la militància del seu partit en la qual es destil·lava malestar per la gestió dels últims mesos, especialment des de les eleccions catalanes celebrades del 14-F.

No és la primera vegada que els dos dirigents es reuneixen a la Casa de la República. Ja van mantenir una trobada bilateral el 14 de novembre del 2018, pocs mesos després de la posada en marxa de l'anterior Govern. Feia menys d'un any de la investidura a distància fallida de Puigdemont i les relacions entre ERC i Junts no eren precisament excel·lents. L'expresident, cap al final de la trobada, va aprofitar per traslladar-li aquest posicionament: "Has trigat massa a venir Vull que sàpigues que em sento menyspreat per vosaltres. No em reconeixeu el lideratge, quan nosaltres us reconeixem el vostre. És inexplicable, el que esteu fent. Vull que sàpigues que tinc molta paciència, però que la tindré fins a la sentència i després ja veurem què faig".

Aragonès i Puigdemont també han participat en les cimeres per recuperar la unitat estratègica que van proliferar en l'anterior legislatura, especialment per preparar la resposta a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders de l'1-O. Aquestes cimeres es van celebrar tant a Bèlgica com a Ginebra, on hi ha la secretària general d'ERC, Marta Rovira. En aquestes cites multilaterals, també amb la presència de les entitats sobiranistes, no es va arribar a cap entesa general per respondre a la sentència i tampoc per reprendre el fil de la tardor del 2017.