El PP s'acosta al PSOE però l'esquerra encara suma, segons el CIS

La distància entre socialistes i populars es reduiria dels 7,2 punts a 3,5 i Vox seria el partit que més es desinflaria

Pedro Sánchez i Pablo Casado, en una imatge d'arxiu.
Pedro Sánchez i Pablo Casado, en una imatge d'arxiu. | Flickr PSOE
18 de juny del 2021
Actualitzat a les 14:22h
La victòria del PSOE per sobre del PP en unes eleccions estatals cada cop seria més ajustada. Així ho indica el baròmetre de juny del Centre d'Investigacions Sociològiques(CIS), fet públic aquest divendres, segons el qual els socialistes obtindrien ara el 27,4% dels vots (6 dècimes menys que el 2019) i els populars, el 23,9% (3,1 punts més que en els últims comicis). La distància entre els dos, per tant, es reduiria dels 7,2 punts a 3,5. Malgrat tot, l'esquerra es mantindria per davant gràcies a la recuperació de Podem i l'ascens de Més País, mentre que Vox perdria suports.

D'aquesta manera, el CIS preveu que l'extrema dreta sumaria un 13% de vots (2,1 punts menys que el 2019), Podem n'assoliria un 12% (0,9 punts menys), Cs quedaria amb un 5,7% (1,1 punts menys) i Més País creixeria fins al 4,1% (1,7 punts més). Pel que fa als partits independentistes, ERC rebria el 3,6% del total de vots de l'Estat, Junts l'1,6% i la CUP el 0,8%, en els dos darrers casos per sota dels registres del 2019, per bé que el nombre d'enquestats a Catalunya és reduït i, per tant, el marge d'error en aquest cas és superior.

L'anterior baròmetre, el de maig, va ser el primer posterior a les eleccions de Madrid i ja apuntava que el PP retallava distància respecte anteriors enquestes. Llavors, els socialistes s'imposaven amb un 27,9% dels vots, però els populars creixien fins al 23,4%, així com Vox quedava amb un 13,7% de vots, Podem amb un 10,4%, Cs amb un 5,3%, i Més País amb un 3,8%.

El relleu de Pablo Iglesias al capdavant de Podem ajudaria a la formació d'esquerres, ja que la seva nova líder a l'executiu espanyol, Yolanda Díaz, és la dirigent més valorada, amb un 4,6 sobre 10, per davant de Pedro Sánchez i Iñigo Errejón (tots dos amb un 4,2), Pablo Casado (3,6), Inés Arrimadas (3,5) i Santiago Abascal (2,8). De fet, un 10,1% dels enquestats voldrien que Díaz fos la presidenta del govern espanyol, només per darrere de Sánchez (19,3%) i quasi en empat amb Casado (11%).

El conflicte per Ceuta i Melilla
El CIS també demana pel conflicte amb el Marroc entorn Ceuta i Melilla i un 75,4% dels enquestats considera que aquestes són "dues ciutats tan espanyoles com Màlaga o La Corunya", mentre que tan sols un 15,1% creu que "en el fons són marroquines". Un 53,6%, de fet, preveu que seguiran formant part de l'Estat en 20 o 25 anys, però un 20,3% pronostica que hauran passat a formar part del Marroc i la resta no opina.

En relació de forma genèrica a la immigració, un 55,6% opina que és positiva o molt positiva, per un 27,1% que creu que és negativa o molt negativa. Un 11,5% no creu que sigui ni una cosa ni l'altra i la resta no ho sap o no contesta. En una pregunta similar, un 46,1% creu que el nombre d'immigrants actuals és acceptable o fins i tot se'n necessiten més, mentre el 22,5% afirma que és elevat i el 19,9%, excessiu.

Finalment, pel que fa a la pandèmia de coronavirus, s'observa cert optimisme, ja que un 75,7% creu que ja ha passat el pitjor. La confiança amb les vacunes, igualment, s'ha disparat, ja que un 55,1% dels enquestats declara que ja s'ha vacunat i només un 3,6% assegura que no acceptarà fer-ho quan li arribi el torn -el novembre passat, només el 36,8% estava disposat a rebre la vacuna.