La Moncloa i la tercera via toquen a sometent a favor dels indults

Del president de l'episcopat espanyol als bisbes catalans, del líder de la CEOE als empresaris del país, es teixeix una àmplia aliança que pretén aïllar la posició intransigent del PP

El líder patronal Antonio Garamendi i la ministra de Treball, aquest dijous.
El líder patronal Antonio Garamendi i la ministra de Treball, aquest dijous. | Cercle d'Economia
17 de juny del 2021
Actualitzat a les 21:21h
En poques hores, s'han produït posicionaments molt clars en favor dels indults als polítics independentistes. La cúpula de dos dels que han estat considerats poders fàctics com la patronal i l'Església s'han mostrat favorables a aquesta mesura en mans del govern espanyol. Els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense han fet públic un comunicat aprovat en la reunió celebrada dimecres en què es posicionen en favor de "les mesures de gràcia". Els bisbes de Catalunya han fet aquesta proclama: "L'assoliment d'un recte ordre social que permeti el desenvolupament harmònic de tota la societat necessita alguna cosa més que l'aplicació de la llei".

No es tracta tan sols d'un posicionament de l'Església catalana. Entre els bisbes signants hi ha l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Juan José Omella, president de l'episcopat espanyol. Omella és un home amb vara alta a Roma, on és escoltat pel Papa Francesc. El seu pes dins del catolicisme espanyol és evident i són conegudes les seves desavinences amb el sobiranisme. 

Aquest mateix dijous, era el president de la patronal espanyola CEOE, Antonio Garamendi, qui feia unes declaracions en una entrevista a La 2 i Ràdio 4 en què es mostrava favorable als indults. Ha defensat que són "una prerrogativa de l'executiu" i els ha donat la "benvinguda" en cas que serveixin per assegurar el retorn a la normalitat.

El moviment de Garamendi ha desfermat la caixa dels trons. El president de la CEOE ha sortit a matisar les seves paraules, subratllant que defensa tot el que diu la Constitució, i ha viscut amb nervis la situació. La posició del líder patronal, que ha estat aquest dijous a les Jornades del Cercle, no és fàcil perquè sent de prop la pressió política i mediàtica de la dreta madrilenya.

Al definir-se en favor dels indults, Garamendi encaixa amb la posició de Foment del Treball, des d'on Josep Sánchez Llibre porta temps apostant per teixir ponts institucionals entre el govern espanyol i la Generalitat. Les relacions entre totes dues patronals no sempre han estat fàcils. En aquests moments, CEOE i Foment van a l'una.

No es pot desconnectar aquest front patronal de la defensa dels indults feta fa uns dies pels dos grans sindicats estatals, CCOO i UGT, en un comunicat conjunt. D'aquesta manera, es pot dir que gairebé la totalitat dels agents socials han mostrat el seu suport a la mesura de gràcia que prepara la Moncloa. Un seguit de peces s'han mogut en l'escaquer d'una manera que no és casual.

El govern de Pedro Sánchez es juga molt en aquesta aposta que vol ser estratègica i és també arriscada, vista la ira desfermada des de la dreta espanyola. Els interessos del PSOE han confluït en aquest cas amb l'esforç de la tercera via en totes les seves sensibilitats. Però on això s'ha escenificat de manera més gràfica ha estat a les Jornades del Cercle d'Economia. Dilluns vinent, Sánchez farà una conferència per defensar la mesura de gràcia al Liceu amb 300 personalitats de la societat catalana.

El cost d'estar en contra
Quan el govern espanyol va fer pública la decisió d'aprovar els indults, el cost que això suposava semblava molt elevat. Ara, però, les coses no estan tan clares. I en els propers dies caldrà veure com estan totes les forces en el terreny de joc. Fonts del PSC expliquen que hi ha hagut molta cuina per fer possibles alguns decantaments. Amb un objectiu clar: que el cost elevat l'hagin de pagar els qui en aquests moments defensin el partit de la intransigència. 

Casado es queda sol en la posició contrària als indults
Fa uns dies, en la presentació de les Jornades del Cercle d'Economia, el seu president, Javier Faus, no va voler definir-se sobre els indults i es va remetre a un comunicat proper. La junta de l'entitat ha actuat amb visió estratègica en aquest assumpte, esperant el moment clau. Va ser davant del president Pere Aragonès, en la sessió inaugural, quan Faus va fer públic el suport explícit als indults per part del Cercle. 

Va ser un moviment que va servir per crear un marc que ha definit totes les jornades, que demà clausurarà el president espanyol, Pedro Sánchez. Aquest dijous, ha estat el líder del PP, Pablo Casado, qui ha hagut d'entomar el tema. Ho ha fet, a més, havent d'escoltar un Jordi Gual inusualment agosarat, que ha negat que els indults siguin cap "concessió vergonyosa" i ha apuntat a "finalitats electoralistes" dels qui volen "cronificar" el conflicte.

Casado ha respost fent-se fort en la seva posició immobilista. Una actitud que ha molestat molts dels assistents i que col·loca el cap del PP en un racó del quadrilàter, al costat de Vox, amb qui es va manifestar a Colón diumenge passat. Una posició gens còmoda, sobretot després de les definicions eclesiàstiques i patronals. I encara falten alguns dies per a la concessió dels indults.      
Arxivat a