Les bales de goma han provocat almenys un mort i onze ulls buidats en els últims 20 anys

Irídia i Novact exigeixen al govern espanyol la prohibició de l'ús d'aquestes armes als cossos policials

Bales de goma i projectils de foam recollits als voltants de plaça Urquinaona durant les protestes de la sentència
Bales de goma i projectils de foam recollits als voltants de plaça Urquinaona durant les protestes de la sentència | Adrià Costa
16 de juny del 2021
Actualitzat a les 11:53h
L'ús de les bales de goma per part dels cossos policials provoca lesions greus i, fins i tot, la mort. En els últims 20 anys, almenys una persona ha mort per impacte d'un d'aquests projectils. De manera indirecta, també han provocat la mort de catorze persones ofegades després de rebre l'impacte de la bala quan eren a l'aigua. Des del 2020, onze persones han perdut la visió d'un ull. En total, es considera que hi ha una quarantena de persones víctimes de les bales de goma en les dues últimes dècades, de les quals 24 han necessitat tractament mèdic. Són dades que es desprenen de l'informe elaborat per Irídia i l'Institut Internacional per l'Acció No Violenta (Novact), que s'ha presentat aquest dimecres a Madrid.
 
L'informe, de 52 pàgines, analitza l'ús d'aquestes armes en els últims 20 anys a Espanya, la legislació i les recomanacions internacionals sobre la utilització d'aquest tipus de projectils. Les dues entitats han exigit al govern espanyol al prohibició de les bales de goma a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat pel seu "potencial lesiu" i especialment pel seu caràcter "incontrolable i indiscriminat". Anaïs Franquesa, codirectora d'Irídia, ha dit que les bales de goma són "armament de guerra" usat contra la ciutadania. "No se sap on impactaran, però se sap que si impacten al cos poden provocar lesions greus i la mort", ha afegit, i n'ha exigit la prohibició. "No podem esperar més", ha dit l'advocada.

Les dades sobre les lesions per bales de goma s'han hagut d'elaborar per part de la societat civil. "Espanya no disposa de registres oficials de persones mortes i ferides per bales de goma", han recordat els ponents de l'informe. El document presentat consta d'un seguit de recomanacions tant al govern espanyol com als grups parlamentaris, a la Fiscalia i al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) amb l'objectiu d'adequar-se als estàndards internacionals. 

Irídia i Novact volen que els grups parlamentaris impulsin una proposició no de llei al Congrés que insti el govern espanyol a prohibir l'ús de bales de goma i que s'acordi la creació d'una comissió d'investigació que esclareixi els casos de víctimes d'aquest projectils "per avaluar l'impacte ocasionat en la ciutadania per l'ús d'aquestes armes" i analitzar els actuals mecanismes de control, avaluació i sanció dels cossos policials en funcions d'ordre públic.

Una Fiscalia especialitzada en violència institucional
En clau judicial, les entitats reclamen una Fiscalia especialitzada en violència institucional que supervisi tots els procediments relacionats amb aquest tipus de casos, com ara les ferides per bala de goma. El ministeri fiscal també ha de tenir "un paper proactiu" en l'impuls de les investigacions per "depurar les responsabilitats corresponents". Així, els fiscals també ha de tenir formació en matèria de drets humans. 

L'informe inclou també peticions al CGPJ que passen per promoure plans de formació tècnica en drets humans, cossos policials i atenció a les víctimes de violència institucional per garantir "l'acció sense dany" i processos de reparació integral que siguin respectuosos amb els drets de les víctimes de violència institucional. Així mateix, les entitats també plantegen l'elaboració de guies d'actuació per als jutjats d'instrucció per a aquest tipus de casos.