«És un assassinat»: un miler de persones denuncien el suïcidi d'un veí a Sants abans de ser desnonat

El moviment per l'habitatge es mobilitza davant la seu del govern espanyol a Catalunya

Una imatge de la manifestació convocada aquest dimarts pel moviment per l'habitatge.
Una imatge de la manifestació convocada aquest dimarts pel moviment per l'habitatge. | ACN
15 de juny del 2021
Actualitzat el 16 de juny a les 10:26h
"No són suïcidis, són assassinats", és el càntic més repetit en la mobilització que el moviment per l'habitatge ha convocat aquest dimarts a la tarda, en protesta pel suïcidi aquest dilluns al matí d'un veí de Sants just abans de ser desnonat. El Grup d'Habitatge de Sants (GHAS) ha convocat una manifestació que ha sortit des de la plaça de Sants i es dirigeix a la seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya. Allà, a les vuit del vespre la PAH ha convocat una concentració.

El GHAS reclama a les administracions que reaccionin per garantir el dret a l'habitatge. "Ens veiem desbordades per situació que la seva inoperància genera", diuen. "Han construït un món on la propietat és més important que la vida de les persones", afirmen.

La PAH, mentrestant, denuncia que molts jutges "opten per prendre's la llei pel seu compte" i acusen els jutjats d'"obviar" els informes de vulnerabilitat elaborats pels treballadors de serveis socials. Precisament, el suïcidi del veí de Sants va arribar després que el jutjat no acceptés l'informe facilitat per l'Ajuntament de Barcelona, que acreditava la seva vulnerabilitat.
 

Una imatge de la manifestació. Foto: ACN


Amb aquesta decisió, el jutge va decidir no aplicar en aquest cas la moratòria estatal de desnonaments. L'Ajuntament de Barcelona ho considera "injustificable", mentre que el coordinador dels jutjats de primera instància de la capital ha respost criticant la "incapacitat manifesta" dels serveis socials per garantir un habitatge als afectats per processos de desnonament.

La polèmica per la moratòria ve de lluny, ja que els jutges veuen "interpretable" que pugui servir per aturar els desnonaments de persones que no puguin demostrar una vulnerabilitat directament causada per la pandèmia. La prova que la moratòria no serveix per aturar tots els llançaments, és que a Catalunya se n'han executat 2.437 durant el primer trimestre de l'any amb la suspensió en vigor.

La PAH acusa el govern espanyol d'"inacció" i reclama que la futura llei d'habitatge estatal acabi amb la "xacra" dels desnonaments i garanteixi una opció de lloguer social per a les famílies vulnerables. La PAH també reclama que el govern espanyol retiri el recurs presentat avui al Tribunal Constitucional contra la llei catalana de regulació de lloguers.

La reacció del moviment per l'habitatge al suïcidi del Segundo ha tingut dos punts d'atenció. El primer, el barri de Sants, on centenars de persones s'han manifestat amb el lema "La justícia desnona i assessina". Al llarg del recorregut s'han repetit els càntics de "No tolerarem cap més desnonament" i "Cap veïna fora del barri".

La marxa ha passat per davant de l'Oficina d'Habitatge municipal i ha fet una aturada al carrer Bacardí, davant l'edifici on es va suïcidar el veí aquest dilluns. "No són suïcidis, són desnonaments", han insistit els manifestants.
 

Els manifestants han qualificat el suïcidi d'assassinat. Foto: ACN



La manifestació ha seguit fins a la delegació del govern espanyol a Catalunya, on la PAH havia convocat una concentració per exigir a l'Estat l'aturada de tots els desnonaments. "Aquesta mort es podria haver evitat", ha valorat la portaveu de la plataforma a Barcelona, Lucía Delgado. 

La PAH qualifica d'"insuficient" la moratòria estatal de desnonaments actual i reclama al govern espanyol que la futura estatal d'habitatge inclogui una moratòria "real" de tots els desnonaments de persones vulnerables sense alternativa habitacional.
Arxivat a