​El govern de Colau veu «injustificable» l'ordre de desnonament del veí que es va suïcidar

La regidora d'Habitatge, Lucía Martín, acusa el jutjat de no voler aplicar la moratòria estatal que donava cobertura a l'afectat

15 de juny del 2021
Actualitzat a les 17:10h
Martín, durant la compareixença d'aquest dimarts
Martín, durant la compareixença d'aquest dimarts | ACN
Conflicte obert entre l'Ajuntament de Barcelona i la judicatura arran del suïcidi d'un veí de Sants aquest dilluns, just abans de ser desnonat. La regidora d'Habitatge, Lucía Martín, ha qualificat d'"injustificable" l'ordre de desnonament i ha acusat jutjat de primera instància número 3 de no voler aplicar la moratòria estatal de desallotjaments que donava cobertura a l'afectat.

Martín ha insistit que l'Ajuntament havia presentat al jutge un informe que acreditava la vulnerabilitat del veí, que estava aturat i cobrava una prestació. Segons la regidora, divendres passat el consistori va contactar amb el jutjat per demanar i informació sobre el cas. "Se'ns va comunicar que no s'aplicaria la moratòria", ha dit. En aquest moment l'Ajuntament va activar la unitat antidesnonaments, que ahir es va desplaçar fins a l'immoble. "Ja era tard', ha lamentat la regidora.

Martín ha afirmat que l'advocada del veí havia demanat l'aplicació de moratòria per "guanyar temps" i trobar una alternativa habitacional digna per a l'afectat. "La resposta que vam tenir del jutjat va ser un mur", ha dit.

Martín també ha aclarit que l'Ajuntament va intentar mediar amb la propietat i que la resposta no va ser "gaire positiva". "És comprensible quan el cas ens arriba tard i és d'un petit propietari", ha valorat. Martín ha reclamat als jutges una aplicació "garantista" de la moratòria i també una llei estatal d'habitatge que prohibeixi els desnonaments de persones vulnerables sense alternativa habitacional.

El coordinador dels jutjats de primera instància de Barcelona, Roberto García Ceniceros, ha contestat les paraules de Martín en declaracions a la COPE. El magistrat ha assegurat que és "absolutament injust" que se'ls responsabilitzi dels desnonaments de persones vulnerables i ha acusat els serveis socials d'"incapacitat manifesta" per garantir que els afectats disposin d'un habitatge.

García Ceniceros assegura que els jutjats estan aplicant de forma "generalitzada" la moratòria estatal de desnonaments. El mateix magistrat, però, assegurava al febrer en declaracions a NacióDigital que la normativa aprovada pel govern espanyol és "interpretable". De fet, durant el primer trimestre de l'any s'han executat 2.437 desnonaments a Catalunya amb la moratòria en vigor.
Arxivat a