La primera trobada entre Sánchez i Biden es queda en un passeig de menys d'un minut

El president espanyol s'hi ha apropat, però només han intercanviat unes breus paraules de camí a la reunió de l'OTAN

La fugaç trobada entre Sánchez i Biden.
La fugaç trobada entre Sánchez i Biden. | Reuters
14 de juny del 2021
Actualitzat a les 15:03h
Han hagut de passar set mesos des de les eleccions nord-americanes perquè Pedro Sánchez hagi aconseguit una trobada amb el president dels EUA, Joe Biden. Tots dos líders no havien mantingut ni tan sols una conversa telefònica des d'aquell moment. Ha estat la cimera de l'OTAN la que ha facilitat un encontre amb Biden.

Un encontre, però, que ha quedat reduit a un passeig de menys d'un minut. Res a veure amb les trobades que ha mantingut el president dels Estats Units amb altres dirigents internacionals. Un indici de quines són les prioritats actuals de l'Administració nord-americana, abocada des del primer moment a afrontar els reptes de la recuperació econòmica als EUA. És ara, a partir de la cimera del G-7, que Washington comença a avaluar el front exterior.

Un cop acabada la fotografia de família a la cimera de l'OTAN, Sánchez s'ha apropat a Biden i han parlat breument mentre caminaven cap a la sala de reunions. Fonts de Moncloa confirmen que estava pactat: "Tots dos es volien saludar, conèixer-se personalment i establir un primer contacte". Moncloa no ha volgut revelar per ara sobre què han parlat en aquest ràpid intercanvi de paraules.

Amb tot, a Sánchez la foto amb Biden li pot anar bé. D'una banda, de cara a reforçar la seva posició enfront l'ofensiva de la dreta espanyola contra els indults. Però, sobretot, mirant a Rabat. La crisi amb el Marroc és en aquests moments el conflicte internacional més delicat que ha de gestionar Madrid. Un xoc, el d'Espanya i el Marroc, davant el qual els EUA s'han inhibit, el que no vol dir que l'Administració Biden vulgui decantar les seves simpaties només cap a Rabat. 

Precisament aquest dilluns comencen les maniobres militars African Lion en costes marroquines, amb una important presència nord-americana. Washington, però, ha enviat recentment un senyal a Rabat. En les maniobres no s'inclouran dos enclavaments del Sàhara que estaven previstos en el programa inicial. Un gest dels EUA per mostrar que la nova Administració no comparteix l'entusiasme de Donald Trump per la causa marroquina.