El Govern anuncia «més de 1000 milions d'euros» en ajudes per a empreses i treballadors en ERTO

Fins a 191 sectors econòmics rebran un total de 993 milions d'euros en ajuts directes mentre que les transferències a treballadors en ERTO augmenten en 60 milions d'euros

Pere Aragonès acompanyat dels representants socials
Pere Aragonès acompanyat dels representants socials | ACN
14 de juny del 2021
Actualitzat a les 14:30h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dilluns un pla de "més de 1.000 milions d'euros" per, segons ha explicat, "protegir" el teixit productiu del país. "Ens mantenim al costat dels treballadors i de les empreses", ha reivindicat. L'objectiu, ha detallat Aragonès, és rescatar el conjunt empresarial i laboral amb una inversió concebuda per "no deixar ningú enrere" i estabilitzar el cop generat per la crisi.

L'acord ha estat detallat pel conseller d'Economia, Jaume Giró; i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. Giró ha defensat un "equilibri" entre els sectors perquè les ajudes "no siguin irrellevants" i Torrent ha especificat que hi ha dos grans eixos: l'atorgament de 993 milions d'euros que aniran destinats a diferents sectors empresarials i la concessió d'una nova prestació de 60 milions d'euros a persones en ERTO. Encara hi ha un tercer punt, ha exposat el conseller, en què es contemplen mesures complementàries per empreses i autònoms que no es puguin acollir a la primera prestació.  

Aquestes noves ajudes afectaran 191 sectors, en els quals s'encabeixen 189.861 empreses i autònoms del país, amb unes quantitats que poden arribar fins als 200.000 euros, segons Torrent. El procés d'inscripció està previst per a la setmana vinent. En la segona línia de l'acord, sobre les persones en ERTO, l'import variarà segons el temps de la mesura: si tenen suspesa la feina des de fa tres mesos, rebran 600 euros i si fa fins a quatre o cinc mesos l'import arribarà als 700 euros. El Govern espera abonar-ho a finals de juliol.

Aragonès ha desitjat emprendre la "reactivació social i econòmica" de Catalunya i s'ha mostrat "molt content" per l'acord, però ha dit estar encara més content per la "gran tasca" que s'està fent en el "marc del Consell del Diàleg Social". "S'ha ofert la millor resposta a les necessitats de tothom", ha defensat.

El president també ha volgut reivindicar "l'esforç del Govern per aportar recursos a treballadors i empreses" i ha explicat que l'acord "maximitza" les ajudes a empreses i autònoms, però que sobretot protegeix a les persones en ERTO, a través d'un fons propi d'ajudes directes. "Volem ser un país on l'equitat i la prosperitat compartida siguin senyes d'identitat", ha conclòs.

L'acord ha estat pactat entre d'altres, amb el president de Pimec, Antoni Cañete; el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre; el secretari general de CCOO, Juan Carlos Pacheco; i el secretari general d'UGT, Camil Ros. Tots ells han comparegut després que el Govern presentés els detalls de l'acord.

Els sindicats i les patronals han celebrat el nou paquet d'ajudes, encara que "arribi tard" i siguin "insuficients". Els representants empresarials -Pimec i Foment- esperen que l'executiu entomi aviat l'objectiu d'ampliar els ajuts a les empreses que no estan dins d'aquests 191 sectors. Al seu torn, els líders de CCOO i UGT han fet una crida a les empreses a tenir "responsabilitat social" i a mantenir l'ocupació.