El Consell per la República esmena Sànchez i Junqueras sobre l'1-O

L'entitat presidida per Carles Puigdemont sosté que el referèndum va donar "plens poders al Govern i al Parlament per declarar la independencia" i "desplegar-ne els efectes"

Acte del Consell per la República a Perpinyà
Acte del Consell per la República a Perpinyà | Josep M. Montaner
12 de juny del 2021
Actualitzat el 13 de juny a les 12:05h
El Consell per la República ha respost el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, sobre el significat del referèndum de l'1-O. Segons l'entitat, aquell dia es van posar "oficialment i democràtica les bases de la república catalana" i la victòria independentista va "atorgar plens poders al Govern i al Parlament per declarar la independència" i "desplegar-ne els efectes". Això xoca ambl'article que Sànchezva publicar dimarts, en resposta al president d'ERC, Oriol Junqueras, en què va dir que l'1-O era per forçar una negociació amb l'Estat, no pas per declarar la independència.

"L'1-O és el dia que ens vam autodeterminar i vam decidir constituir un estat independent en forma de república", diu el Consell a través d'un comunicat en el que, malgrat tot, no s’esmenta directament Sànchez. A hores d'ara, Carles Puigdemont, president del Consell i també de Junts, manté el silenci, i dins del partit ja hi ha sectors que demanen apartar Sànchez per haver dubtat sobre el significat de l'1-O.  

Segons l'ens, la victòria no va ser només la celebració del referèndum, sinó poder superar la repressió de l'Estat que va intentar impedir-lo. "És una victòria de radicalitat democràtica, feta per la determinació de les institucions i molt especialment per la participació de milions de persones", diu el Consell, que recorda que l'organització i la participació en aquella jornada va ser un "èxit sense precedents". "Per això es va desencadenar una repressió cruel, colossal, inhumana", diu l'entitat. 

La independència es va declarar el 27 d'octubre de 2017, però no es va desplegar. El Consell assenyala que és en aquest punt des d'on s'ha de començar a fer camí. Així, l'entitat assumeix que l'estratègia acordada "de manera unànime" per l'independentisme "parlamentari" és la d'intentar la via d'una negociació amb l'Estat que "habiliti la manera per la qual Catalunya transitarà cap a una república independent". "Cal respectar honestament aquest camí", demana el Consell. 
"La via unilateral, legítima"
Ara bé, l'organisme també reclama que l'independentisme es posi d'acord per acordar altres vies per "tornar" a l'octubre de 2017 "si la via de la negociació amb l'Estat esdevé una via morta" per resoldre el conflicte polític. En aquest sentit, el Consell respon a la carta d'Oriol Junqueras, que dilluns va qüestionar obertament la via unilateral. "La via unilateral és legítima i eficaç si se sap construir i defensar. És una via que cal preparar per fer-la forta i eficaç", diu el comunicat.

Per això, el Consell insta ERC, Junts i la CUP a "actuar en conseqüència i coherència i a no malbaratar la victòria de l'1-O" i també demana al Parlament i al Govern "honorar els ciutadans de Catalunya que van fer possible" una victòria que és "la base fundacional que legitima la construcció de la república catalana per totes les vies democràtiques possibles".