El jutge del Volhov envia la causa contra el Tsunami Democràtic a l'Audiència Nacional

El magistrat Aguirre s'inhibeix en la causa que afecta, entre d'altres, Xavier Vendrell, David Madí, Oriol Soler i Josep Lluís Alay

Agents de la Guàrdia Civil durant l'operació Volhov contra el finançament del procés
Agents de la Guàrdia Civil durant l'operació Volhov contra el finançament del procés | ACN
11 de juny del 2021
Actualitzat a les 15:30h
El jutjat d'instrucció 1 de Barcelona ha enviat a l'Audiència Nacional la causa contra el Tsunami Democràtic que forma part de l'operació Volhov contra el finançament del procés, segons ha avançat El Periódico. Els principals implicats en aquesta causa són David Madí, mà dreta d'Artur Mas; Xavier Vendrell, exconseller d'ERC; Oriol Soler, editor; i Josep Lluís Alay, cap de l'oficina de Puigdemont. L'operació va esclatar l'octubre de l'any passat amb diverses detencions i escorcolls de la Guàrdia Civil.

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón els implica en la direcció i organització del Tsunami Democràtic i considera que aquesta entitat, que va liderar les protestes de la sentència de l'1-O i va desaparèixer després una acció al Camp Nou, comptava amb una estructura organitzativa. Per això va sol·licitar al magistrat Joaquín Aguirre, del jutjat d'instrucció 1, que li remetés les proves trobades per la Guàrdia Civil. Aguirre ha traslladat aquesta documentació a l'Audiència Nacional, que ara pilotarà la causa pel que fa a l'àmbit del Tsunami.

En la providència enviada a Madrid, el jutjat de Barcelona s'inhibeix i trasllada les investigacions -fonamentades principalment en intervencions telefòniques i missatges de mòbil- al jutjat central 6. A Madí, Vendrell, Soler i Alay s'hi afegeixen també Jaume Cabani, informàtic proper a Puigdemont; Josep Campmajó, de confiança de Vendrell; i Marta Molina, militant d'ERC.

La causa original va néixer l'any 2016 a partir d'una causa de suposada corrupció a la Diputació de Barcelona durant el mandat de Convergència. Un dels implicats era el responsable de relacions internacionals del partit, Víctor Terradellas. A partir de trucades que se li van intervenir, el jutge va obrir una altra macrocausa, en aquest cas l'operació Volhov, que després de molts mesos en secret es va fer pública l'octubre de l'any passat.