Entre l'entusiasme d'Álvarez de Toledo i la incomoditat de Bou: el PP català davant Colón

Alejandro Fernández serà a la manifestació de Madrid mentre el partit manté un perfil suau en la recollida de signatures contra els indults

Josep Bou, Álvarez de Toledo i Alejandro Fernández en un acte del PP.
Josep Bou, Álvarez de Toledo i Alejandro Fernández en un acte del PP. | Bernat Cedó
10 de juny del 2021
Actualitzat el 11 de juny a les 12:24h
No hi ha fissures en el PP català respecte als indults, però el partit manté un perfil de sostre baix davant l'estratègia de la direcció de Pablo Casado en aquest tema. El president del Partit Popular de Catalunya, Alejandro Fernández, assistirà a la manifestació de Colón convocada per la plataforma Unión78, que impulsen Rosa Díez i figures com el filòsof Fernando Savater o l'exdirigent del PP basc María San Gil. El rebuig als indults aplegarà de nou l'unionisme més recalcitrant a Madrid en un acte que té el suport de PP,Vox i Ciutadans

Alejandro Fernández hi assistirà junt amb la diputada per Barcelona María de los Llanos de Luna, exdelegada del govern espanyol a Catalunya. Però segons apunten fonts de la formació, l'entusiasme envers l'estratègia de Colón és descriptible. Fernández, amb bones relacions amb Génova, es diferencia dels barons territorials que han anunciat que no seran a Colón per motius d'agenda, del gallec Núñez Feijóo a l'andalús Moreno Bonilla. 

L'altra diputada del PP a Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, ha estat la dirigent catalana de la formació que s'ha mostrat més entusiasta envers la concentració de diumenge a Colón. En un article a El Mundo, ja va deixar clar la seva posició, escrivint: "Amics, espanyols, compatriotes: contra la impunitat, amb mascareta i sense màscara, concordem a Colón".

Álvarez de Toledo manté la seva activitat com a diputada al Congrés, i des del PP de Catalunya no se li fa cap retret. Es coordina amb María de los Llanos de Luna en les tasques parlamentàries. Però el cert és que se la veu poc en actes del partit a Catalunya. La seva darrera aparició va ser amb motiu de la darrera campanya catalana, quan va participar en un acte amb Alejo Vidal-Quadras. En tot cas, les relacions entre la diputada i la direcció de Casado semblen trencades de manera "irreversible", segons fonts del PP, des que va ser destituïda com a portaveu al Congrés.

Una actitud que xoca amb l'ambient general que es viu entre els populars catalans. La millor mostra és la decisió adoptada per la direcció dels populars catalans davant la campanya de recollida de signatures contra els indults. En els rengles del PP, existeix el temor de tornar a escenificar l'anterior campanya amb taules al carrer per recollir suports contra el nou Estatut. Finalment, s'ha deixat llibertat d'actuació als presidents locals perquè facin el que considerin.

En la major part de casos, es posaran taules a les seus del partit però no pas al carrer.
Qui ha expressat millor els dubtes i incomoditats que viu bona part del partit és Josep Bou, el cap del grup municipal a Barcelona. Bou ha signat pels indults de manera disciplinada i fa uns dies va proposar que hi hagués un referèndum sobre el tema. Però ha deixat clar, en una entrevista a BTV, que no assistirà a Colón, com tampoc anirà a la concentració de divendres davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona.

Un altre dirigent de pes que tampoc serà a Madrid és l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, qui té altres compromisos aquest diumenge. Albiol està del tot abocat al govern de la ciutat i no vol "distreure's" en qüestions alienes a l'alcaldia, segons s'apunta en l'entorn del PP.