Investiguen els responsables de l'actuació policial a l'institut Pau Claris l'1-O

L'Audiència de Barcelona estima parcialment un recurs d'Irídia i cita a declarar diversos responsables policials

Imatge de l'actuació policial a l'escala de l'Institut Pau Claris de Barcelona
Imatge de l'actuació policial a l'escala de l'Institut Pau Claris de Barcelona | ACN
10 de juny del 2021
Actualitzat a les 14:06h
L’Audiència de Barcelona ha estimat parcialment el recurs d’apel·lació interposat per Irídia en representació de quatre víctimes i acorda la citació en qualitat d’investigats dels agents Gamo 40 i Lobo 20, dos caps de grup que van actuar a l’institut Pau Claris durant el referèndum de l'1-O i que eren els encarregats d'ordenar l'execució de l'actuació policial en aquell centre.

Gamo 40 va ser l’encarregat de l’actuació a dins de l’institut (zona de les escales) i Lobo 20 l’encarregat de l’actuació en la zona intermèdia entre l’exterior i la zona de les escales. La interlocutòria confirma, d’una banda, que ambdós agents tenien funcions concretes dins l’operatiu i autonomia propia i capacitat decisòria sobre els seus subordinats i sobre com dur a terme l’actuació policial i per tant poden tenir unaeventual responsabilitat penal pels actes lesius que s’hi realitzessin.

Per altra banda, la interlocutòria remarca que les actuacions dutes a terme per diversos agents a l’interior de l’institut Pau Claris van ser clarament "desproporcionades, innecessàries i injustificades" posant com a exemple greus agressions denunciades en les que Irídia porta l’acusació particular. Aquests agents hauran de declarar com a investigats sobre quines van ser les ordres impartides per a executar l’actuació policial a les escales de Pau Claris i quina va ser la seva actuació.

Des d'Irídia s'ha valorat positivament la resolució i han recordat que no es una "actuació individual dels agents" sinó que el problema va ser el propi operatiu que es va dura terme a l'institut Pau Claris i concretament a les escales del centre, que va ser "desproporcionat i innecessari". Les lesions provocades, diu l'organització, podrien ser constitutives de delictes de lesions i contra la integritat moral.