Primer trasplantament de cor d'un donant amb aturada cardíaca a Catalunya

L'operació suposa un avenç en l'aplicació d'aquesta tècnica, donat que fins ara a Catalunya s'havia aconseguit dur-la a terme en trasplantament de ronyons o de fetge

Hospital Universitari de Bellvitge
Hospital Universitari de Bellvitge | Martí Juanola
ACN / V.R
09 de juny del 2021
Actualitzat a les 15:18h
Nova fita mèdica pionera en un hospital català.L'Hospital de Bellvitge ha aconseguit completar amb èxit el trasplantament d'un cor aturat procedent d'una dona que havia perdut la vida per una aturada cardiorespiratòria. La donant es trobava en asistòlia controlada, és a dir, amb l'òrgan completament aturat. Aquesta tècnica, innovadora arreu del món, s'ha practicat només set cops a tot l'Estat i en quatre països més del món: Estats Units, Regne Unit, Austràlia i Bèlgica.


Com es duu a terme aquesta tècnica? El procediment es basa en bombar sang externament per evitar l'absència d'oxigen en els òrgans i fer viable el trasplantament del donant un cop mor el pacient. La persona que perd la vida és una víctima d'aturada cardiorespiratòria. Així mateix, es procedeix a valorar l'estat de l'òrgan i a la seva extracció. Aquesta operació a l'Hospital de Bellvitge es va dur a terme al maig i el pacient receptor s'ha recuperat correctament.
 
L'operació suposa un avenç en l'aplicació d'aquesta tècnica, donat que fins ara a Catalunya s'havia aconseguit dur-la a terme en trasplantament de ronyons o de fetge, però mai abans de cor. "Ha estat una intervenció i una donació complexa", destaca el director dels programes de Trasplantaments de l'hospital, el doctor Nicolás Manito.

A diferència dels casos de donacions per mort encefàlica, amb la donació amb cor aturat es treballa amb pacients amb mort per una aturada cardiorespiratòria. Per revertir el dany que pot provocar l'absència d'oxigen en els òrgans, s'aplica una circulació extracorpòria amb una màquina de bombeig de sang oxigenada que arriba als mateixos òrgans que posteriorment seran trasplantats.

L'operació suposa un èxit per a l'hospital, i obre la porta a un nou repte mèdic, segons expliquen des de la direcció del centre. "La fita seria coordinar cirurgians toràcics i cardíacs per fer una donació en asistòlia controlada i obtenir cor i pulmons del mateix donant", explica el doctor Manito, que assegura que això seria possible amb el treball conjunt de l'Hospital de Bellvitge i el de la Vall d'Hebron.
Arxivat a