Jordi Cuixart, el primer que recorre la sentència de l'1-O a Estrasburg​

La defensa del president d'Òmnium presenta el recurs contra la condemna del Suprem davant del Tribunal Europeu de Drets Humans

Jordi Cuixart, en una imatge d'arxiu
Jordi Cuixart, en una imatge d'arxiu | Helena Margarit
09 de juny del 2021
Actualitzat a les 20:04h
El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha portat la sentència de l'1-O al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH). L’equip jurídic de Cuixart l’ha entrat a registre personalment, 24 hores després de conèixer la sentència i els vots particulars del Tribunal Constitucional. Dos dels magistrats consideren desproporcionada la condemna a Cuixart i sostenen que se li va vulnerar el dret de reunió. L'entitat donarà més detalls en públic en un acte la setmana que ve. 

El recurs s'ha registrat en català, acompanyat de la documentació essencial per a la seva admissió: una seixantena d’informes que ocupen un total de 2.009 pàgines. La defensa al·lega que s'han vulnerat els drets de reunió i de llibertat d'expressió. Entre els documents que s’adjunten hi ha tots els pronunciaments d’organismes internacionals que, al llarg dels més de tres anys i mig de presó del president d’Òmnium, han denunciat la seva situació i n'han demanat l'alliberament, així com també les resolucions dictades per altres tribunals europeus.

L'entitat no ha donat més detalls i s'ha remès a l'acte de dimarts. En declaracions a TV3, Benet Salellas ha explicat que confia que el TEDH condemnarà Espanya per vulneració de drets fonamentals. "Volem que Estrasburg reconegui i repari el dolor no només dels presos sinó també dels exiliats i dels més de 3.000 represaliats", ha dit l'advocat de Cuixart.

Aquest dijous es presentarà el segon recurs a Estrasburg, el de Jordi Turull i ho farà l'expresident Carles Puigdemont, acompanyat dels advocats de Turull Jordi Pina i Francesc Homs. En aquest cas al·legaran que s'han vulnerat drets relacionats amb un judici just.