Qui és qui en la macrocausa pels preparatius de l'1-O

Hi ha una trentena de processats pels delictes de malversació, desobediència, falsedat documental i prevaricació, però hi ha previstes noves declaracions abans de fixar data de judici

Alguns dels processats al jutjat 13 de Barcelona
Alguns dels processats al jutjat 13 de Barcelona | ACN
12 de juny del 2021
Actualitzat a les 11:27h
Els indults per als presos polítics arribaran aviat i s'albira una certa distensió entre la Generalitat i la Moncloa, però la repressió per l'1-O no s'atura. Les declaracions a la Ciutat de la Justícia de polítics i alts càrrecs independentistes s'han reactivat aquesta setmana amb, entre d'altres, la compareixença de l'ara consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en el marc de la causa pels preparatius del referèndum. L'Audiència de Barcelona va confirmar la interlocutòria de processament, però va ordenar practicar de nou algunes declaracions. Hi ha una trentena de processats, i aquests pròxims dies acabaran les últimes declaracions abans de fixar data de judici. 

Ara com ara, aquesta segona fila d'independentistes, entre els quals s'inclouen alts càrrecs, la direcció de la CCMA i altres treballadors, està processada pels delictes de malversació, desobediència, falsedat documental i prevaricació. Les acusacions encara han de precisar per quins delictes concrets acusen i quines penes demanen. En el seu moment la magistrada Alejandra Gil, del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona i que es va fer càrrec de la causa després de la mort del jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer, ja va descartar la rebel·lió i la sedició. La causa va néixer amb una denúncia contra el jutge Santiago Vidal, que no va ser processat.

L'Audiència de Barcelona, tot i ordenar les noves declaracions, va mantenir intacta la interlocutòria de conclusió de sumari dictada el 8 de setembre de 2020 per la magistrada titular del jutjat. A més, el tribunal ordenava transcriure les declaracions d’investigats i testimonis a instrucció i confirmava l'arxivament de la causa contra 19 persones investigades. En dues properes sessions també estan citats a declarar altres exalts càrrecs com els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo, Joaquim Nin, Jaume Clotet, Josep Ginesta, Francesc Sutrías, Aleix Villatoro, Amadeu Altafaj, Pablo Raventós, Núria Llorach o Ignasi Genovès.

Qui hi ha implicat en aquesta causa? Qui són la trentena de processats? Per quins delictes se'ls processa i què diu la jutge que haurien fet? Ho repassem a continuació: