Reclamen a Jordà un front comú davant d'Endesa pels talls de llum

Associacions veïnals i l'Aliança contra la Pobresa Energètica demanen a la consellera la convocatòria d'una taula de treball

Roda de premsa davant la conselleria d'Acció Climàtica
Roda de premsa davant la conselleria d'Acció Climàtica | Andreu Merino
09 de juny del 2021
Actualitzat a les 12:23h
L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i associacions afectades pels talls de llum han reclamat aquest dimecres al matí a la Generalitat que "no els doni l'esquena" i que convoqui una taula de treball amb entitats i col·lectius per fer front comú davant d'Endesa, companyia responsable de la xarxa de distribució. Els afectats insisteixen que els talls es deuen a deficiències de la xarxa i han visibilitzat la seva demanda en una roda de premsa davant la conselleria d'Acció Climàtica.

Amb l'inici de la nova legislatura, les competències en la matèria recauen sobre el departament dirigit per Teresa Jordà i les entitats demanen a la consellera un "canvi d'actitud" respecte de la postura de la conselleria d'Empresa en la passada legislatura. "Volem que se'ns tingui en compte", ha dit la portaveu de l'APE, Maria Campuzano.

A la roda de premsa d'aquest dimecres hi ha participat Carles Sagués en representació de la plataforma Sant Roc Som Badalona. "A l'hivern els talls de llum van ser constants i això passa a causa d'una xarxa obsoleta", ha dit. També ha intervingut Antonio Martínez, membre de l'Associació de Veïns de Torre Baró. "A l'hivern vam tenir 50 talls de llum, això és una bestialitat", ha dit. "Ens angoixa bastant arribar a la tardor o a l'hivern sense que Endesa hagi canviat el transformador del barri", ha apuntat.

Els talls de llum que a l'hivern van afectar diversos barris de Barcelona van generar un front comú veïnal i Endesa va anunciar que invertiria un 30% més a Barcelona després de les protestes. El problema no és exclusiu de la capital i barris com la Font de la Pólvora a Girona o el Culubret de Figueres també el pateixen. "Els barris han d'estar informats dels canvis que hi hagi i participar en la presa de decisions", ha demanat Campuzano.

Des de la Xarxa per la Sobirania Energètica, Mònica Guiteras ha defensat la necessitat de "confrontar l'opacitat" d'Endesa. "Hi ha una manca de control i democràcia sobre les xarxes de distribució", ha dit. Guiteras ha criticat que la conselleria es reuneixin amb ajuntaments per separat i ha reclamat abordar el conflicte des del debat sobre la titularitat de la xarxa.

Entitats i associacions han instat la Generalitat ha utilitzar les seves competències i a fer un front comú davant d'Endesa. Guiteras ha posat els convenis firmats pels deutes en pobresa energètica com a exemple a seguir. "Si el Govern no tira endavant la taula de treball, valorarem amb els barris la convocatòria de mobilitzacions. No podem permetre un hivern com l'anterior", ha conclòs Campuzano.
Arxivat a