Illa revela que vol indultar els presos, però veta l'amnistia: «No té cabuda»

El cap de l'oposició al Parlament i líder del PSC demana refundar TV3 i Catalunya Ràdio perquè només "la mira gent d'una ideologia concreta"

Salvador Illa, durant l'entrevista amb Vicent Sanchís
Salvador Illa, durant l'entrevista amb Vicent Sanchís | TV3
08 de juny del 2021
Actualitzat a les 23:15h
El cap de l'oposició al Parlament i líder del PSC, Salvador Illa, ha revelat per primer cop que es mostra a favor d'indultar els presos polítics, encara que aquest indult, afirma, serà parcial. "Necessitem fer passos per obrir un diàleg", ha assegurat. El socialista ha estat entrevistat aquesta nit a TV3 pel director de la televisió pública catalana, Vicent Sanchís.

El PSC va posar en marxar ahir l'anomenat Govern Alternatiu de Catalunya, l'eina d'oposició impulsada per Illa per fer de contrapès a l'executiu de Pere Aragonès. Inspirat per la fórmula que va fer servir l'expresident Pasqual Maragall el 2000, aquest "govern a l'ombra" ja té noms i cognoms. El líder socialista també ha volgut posar èmfasi en la necessitat de treballar pel diàleg des del govern espanyol com des de Catalunya. També ha demanat una reforma dels mitjans de comunicació públics catalans, TV3 i Catalunya Ràdio, que considera "imprescindibles", però que no aglutinen "la majoria dels ciutadans" del país.

Durant l'entrevista, Illa ha abordat aquesta temàtica i altres sobre l'actualitat política catalana, com l'article d'Oriol Junqueras, els indults i la situació de la pandèmia. Aquestes són les 10 frases més destacades de la conversa:

1. "Saludo positivament l'article d'Oriol Junqueras per avançar en el retrobament de tots els catalans". 

2. "Els indults no són l'única solució. S'ha de dialogar molt, tant a la taula de diàleg amb el govern espanyol i una taula de diàleg a Catalunya. S'han de fer gestos, l'indult n'és un. Una amnistia no s'endinsa en el marc de convivència que tenim a l'estat de dret".

3. "Els indults s'han de donar. És necessari per tornar a construir la convivència. Puc entendre que molts dels ciutadans espanyols tinguin reticències. Necessitem fer passos per obrir un diàleg".

4. "Probablement el discurs l'hauria d'haver fet el president del govern", sobre les paraules de Felip VI el 3 d'octubre.

5. "No m'agrada utilitzar el terme exiliats. Entenc molt la situació per la qual passen aquestes persones i intento no donar lliçons ni jutjar a nivell personal".

6. "He assumit el paper que em correspon com a cap de l'oposició. Jutjarem el govern Aragonès pels fets, farem una oposició exigent".

7. "Veig a Junts i ERC diferents maneres de pensar. Des de l'àmbit independentista estan massa pendents de què dirà la CUP".

8. "Fer un altre govern que deixi de banda les vies impossibles com culminar la independència? I tant que sí. Amb els Comuns estem governant a l'estat espanyol. Jo no em nego a dialogar amb ERC".

9. "Volem refundar TV3 i Catalunya Ràdio. Els mitjans públics catalans són imprescindibles. Cada vegada més, la gent que veu la televisió catalana són d'una ideologia política concreta i nosaltres volem canviar això".

10. "L'acció del govern espanyol no ha estat centralitzadora. Vull que Catalunya torni a ser un motor econòmic. Respectar el marc democràtic farà que moltes empreses tornin".