selectivitat

La xifra d'estudiants que demana fer la selectivitat en castellà no creix tot i la decisió del TSJC

Gairebé 40.000 estudiants s'examinen des d'avui i fins divendres en unes proves d'accés a la universitat marcades per la polèmica del TSJC

per Lluís Girona, Barcelona, Catalunya | 8 de juny de 2021 a les 11:50 |
Exàmens de selectivitat a la Universitat de Vic. | Josep Maria Montaner
39.775 estudiants de tot Catalunya s'han matriculat aquest any a les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) -o dit d'altra manera, la selectivitat- que comencen aquest dimarts i s'allargaran fins divendres. La pandèmia tornarà a marcar l'organització d'aquests exàmens, que es faran amb les habituals mesures de prevenció contra la Covid-19.

El primer examen ha estat el de llengua castellana. La majoria dels estudiants han assegurat que els ha anat prou bé i que possiblement era menys complicat del que esperaven. En les dues opcions que oferia la prova apareixien preguntes relacionades amb un fragment de «Luces de Bohemia», de Ramon Valle-Inclán. Els altres dos textos -només calia elegir-ne un- eren «Sobre coleccionistas», un article de Carme Riera a La Vanguardia, i «Nada», de Carme Laforet. En l'apartat de redacció, una de les opcions era sobre si hi ha prou llibertat en el periodisme actual o sobre els avantatges i els inconvenients de col·leccionar objectes.


La justícia ha decidit influir també en aquestes proves. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat les mesures cautelaríssimes sol·licitades per l'entitat Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya amb relació a les llengües dels models d'examen de les PAU només un dia abans que comencin. Concretament, la sala contenciosa-administrativa ordena que el català no pot ser la llengua "determinada" per l'administració en els enunciats de les proves.

El tribunal estableix que els enunciats dels exàmens han d'estar en les tres llengües oficials -català, castellà i aranès- i que s'haurà d'oferir a cada alumne, de manera individual, l'opció d'escollir l'enunciat en l'idioma que vulgui. L'ordre no afecta els exàmens de llengua catalana, literatura catalana, llengua castellana, literatura castellana i llengua estrangera. En aquests casos, els enunciats seran amb la llengua corresponent. Alguns cartells recorden aquest dimarts a les facultats que els exàmens estan en tres idiomes.


La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va definir la decisió "d'intromissió" de la justícia en la selectivitat: "Fins on pensen arribar els jutges? També volen interferir en l'educació?", expressava. Tot i això, segons fonts de la mateixa conselleria, només un 5% dels estudiants que s'ha examinat de les proves d'accés a la universitat (PAU) ha optat per fer-ho en castellà, una xifra similar a la d'altres anys.

El que no canvia és el format de quatre dies d'exàmens i dels nervis de sempre de l'any passat, en lloc dels tres que s'organitzaven normalment, una tradició que va canviar el 2020. D’aquesta forma, el que es pretén evitar són les aglomeracions d'alumnes i poder garantir al màxim les mesures de protecció individual i col·lectiva.


En l'aspecte organitzatiu, s'amplien els tribunals fins als 225 -l'any passat van ser 216-, que s'ubicaran en 62 municipis de tot el país. N'hi haurà a les universitats públiques -la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Oberta de Catalunya- i, per primer cop, en dos centres privats: la Universitat Ramon Llull i la Universitat Internacional de Catalunya.

En línies generals es mantenen les mateixes mesures de seguretat que es van aplicar en l'organització de l'any passat, afectada ja per la pandèmia. Per exemple, en les entrades esglaonades, l'ús obligatori de la mascareta i la distància entre persones, tot i que es reduirà dels 2,5 metres del 2020 al metre i mig aquest any. En l'àmbit acadèmic, es manté l'optativitat a l'hora de triar les respostes a contestar. A continuació, tot el que has de saber de la selectivitat.

Com s'organitzen les proves?


El procediment segueix sent el mateix. Els estudiants s'han d'examinar d'una fase general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens, i d'una específica, voluntària i que serveix per pujar nota. En la fase general, s'examinen de Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història i una matèria a escollir entre Fonaments de les Arts, Llatí, Matemàtiques i Matemàtiques aplicades a les ciències socials.

Quan comencen els exàmens?


Les proves han començat amb l'examen de Llengua castellana i literatura aquest dimarts. En la fase específica, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat que trien entre 22 assignatures. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, es calcula la nota d'admissió que pot arribar fins a un total de 14 punts. El calendari complet es pot consultar al portal d'Universitats.


Els alumnes que obtinguin un mínim de cinc de mitjana entre la nota de Batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les proves hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d'accés a la universitat. En aquest càlcul, la nota de batxillerat val un 60% mentre que la fase general ho fa un 40%, sempre que l'alumne obtingui una qualificació mínima de 4 en la mitjana dels cinc exàmens que integren la fase general.

On són les PAU?


Els alumnes poden consultar la ubicació del tribunal on han d'examinar-se a través del portal d'accés a la universitat. A més, els centres disposen de la informació a través del portal de contacte amb els centres. En el cas dels alumnes que optin per presentar-s'hi al setembre, la matrícula l’hauran de realitzar entre els dies 19 i 23 de juliol.

Quan surten les notes?


Les notes de la selectivitat se sabran el 25 de juny, quan els estudiants podran consultar els resultats de les proves a través d'internet. A partir d'aquí hauran de calcular la nota de tall per orientar-se i conèixer si podran accedir al grau desitjat a la universitat que tenien pensada, però caldrà esperar a conèixer les notes de tall per al curs 2021-2022. Els resultats de les proves per a aquells que facin els exàmens de la selectivitat al setembre es coneixeran el dia 20 del mateix mes.

Quan es pot fer la preinscripció universitària?


La preinscripció universitària per al curs 2021-22 es pot fer ja, des del dia 2 de juny, i el termini finalitza l'1 de juliol, dia també inclòs. En el cas de la convocatòria del setembre, les dates per fer la preinscripció seran els dies 20 i 21 del mateix mes.

Quan es publicaran les notes de tall?


Les notes de tall per al curs 21-22, que són el topall d'exigència per poder exercir un grau específic en una universitat concreta, es publicaran el 13 de juliol. Un cop publicades, l'assignació definitiva de la plaça es podrà efectuar fins al 18 de juliol.


La matrícula dels assignats en primera opció serà del 15 al 20 de juliol. Aquest temps també és el de reclamació de notes, la resolució de les quals serà publicada el 19 de juliol, i per tant, els estudiants s'hauran de matricular l’endemà mateix. La segona assignació de places serà pública el 26 de juliol i els alumnes es podran matricular del 27 al 29 de juliol.

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació