Denuncien el CIE de Barcelona per violència i tracte degradant

Irídia recorre la decisió del jutge, que no investiga l'actuació dels agents i considera que les ferides de l'intern són intents d'autolesió per una crisi d'ansietat

El CIE de la Zona Franca de Barcelona
El CIE de la Zona Franca de Barcelona | Adrià Costa
I.M.
08 de juny del 2021
Actualitzat a les 10:01h
L'entitat pels drets humans Irídia ha denunciat el tancament d'un jove de 27 anys al Centre d'Internament per a Estrangers (CIE) de Barcelona el 31 d'octubre del 2020. En un vídeo al qual ha tingut accés eldiario.es es pot veure com un grup de set agents li practiquen una contenció mecànica i l'emmanillen en una cel·la diminuta. 
 
El Jutjat d'Instrucció número 21 de Barcelona, a càrrec del cas, va decidir arxivar l'actuació en considerar que les ferides que presentava l'internat eren autolesions produïdes per una crisi d'ansietat i, a més, ja estava expulsat del país. Irídia l'ha pogut localitzar, vuit mesos després, i demana al jutge que li prengui declaració mitjançant una comissió rogatòria al seu país. 

Segons l'entitat, els fets ocorreguts al CIE són constitutius d'un delicte contra la integritat moral. Van emmanillar-lo i li van posar un casc, el van immobilitzar a terra durant més de tres hores. Irídia denuncia que, segons els protocols de presons, "les subjeccions mecàniques amb manilles no excediran la mitja hora". 
Aïllat per coronavirus
Aquests centres de privació de llibertat a migrants per la seva situació administrativa irregular són complexos en situacions habituals. Però la pandèmia encara ha agreujat més la situació i ha tingut conseqüències en la salut mental dels interns.

El migrant va interposar la denúncia el novembre passat i hi recull fins a quatre agressions per part dels agents policials, dues de les quals durant els 10 dies que va estar aïllat per coronavirus. "Vaig dir als agents que m'estaven tractant com un gos i això va provocar que entressin a l'habitació i, de nou, em colpegessin", explica. 

L'intern descriu també que la situació el va portar a la desesperació i això va fer que acabés autolesionant-se, fent-se talls als braços i cames. "Vaig rebre assistència mèdica per les lesions provocades per mi mateix, no vaig rebre la visita de cap psicòleg ni terapeuta que em pogués ajudar a afrontar la situació", denuncia el migrant.
Arxivat a