Aragonès i Sánchez inauguren la legislatura del diàleg

Els discursos dels dos presidents en l'acte a Foment i l'article de Junqueras, que dona la benvinguda als indults i aparca la unilateralitat, certifiquen la voluntat d'obrir una nova etapa

Aragonès i Sánchez en l'acte d'aquest dilluns a Foment
Aragonès i Sánchez en l'acte d'aquest dilluns a Foment | Moncloa
Bernat Surroca / Pep Martí
07 de juny del 2021
Actualitzat el 08 de juny a les 9:34h
"Espanya està en una situació difícil i Catalunya no acaba de trobar el seu encaix en la realitat complexa de l'Estat". No ha estat un dirigent polític qui ha pronunciat aquestes paraules. Ha estat Javier Godó, editor de La Vanguardia, qui les ha dit a la seu de Foment del Treball, que avui l'ha homenatjat. A pocs metres, a primera fila, l'escoltaven Pedro Sánchez i Pere Aragonès, que han mantingut la primera trobada des de l'elecció del nou president de la Generalitat. Les elits catalanes estan disposades a jugar un paper en favor de la resolució del conflicte. I, aquest dilluns, els discursos del president català i de l'espanyol han encaixat potser més del que s'havia previst. 

La salutació entre els dos dirigents ha estat cordial i breu, almenys públicament. Hi ha anunciada una primera reunió formal aquest mateix mes de juny, però falta concretar-ne la data. El president de la Generalitat ha reclamat l'amnistia i l'autodeterminació, mentre que el president espanyol ha demanat defugir "maximalismes" i apostar per la "concòrdia" i la "valentia". Aragonès ha arribat a descriure com a "extraordinàriament difícil" el procés de negociació amb l'Estat, una manera de dir que no cal fer-se il·lusions. Però si en algun moment Aragonès i Sánchez han aparegut contraposats, el to general sí que ha estat de qui vol, si més no, inaugurar una legislatura de diàleg.

Els "maximalismes" als quals feia referència Sánchez podien ser els que ell considera propis de l'independentisme, però també era una clara referència al bloc de la dreta espanyola, rotundament hostil a tota aproximació dialogada al conflicte. En aquest sentit, al líder del PSOE se l'ha vist aquest dilluns còmode en l'aposta per una via política. D'aquí l'apel·lació a la "valentia". Aragonès, per la seva banda, també ha invocat "donar pas a la resolució d'aquest conflicte polític" i ha reclamat "superar el bloqueig". No era una simfonia, però tots els actors semblaven tenir a la mà la mateixa partitura

Coordinació amb el discurs de Sánchez a Foment
Aquest mateix dilluns, i coincidint amb l'acte a Foment, s'ha publicat un article del president d'ERC, Oriol Junqueras, Mirant al futur, aparegut a l'Ara i -important- a La Sexta. "La taula de diàleg és un èxit en si mateixa perquè obre un espai per a la potencial resolució del conflicte", defensava Junqueras en l'article. Han estat encara més rellevants, però, les referències implícites als indults i la via unilateral. El de Junqueras no ha estat un gest poc mesurat. De fet, ha definit les coordenades de la trobada que, poc després de la publicació, s'ha fet a Foment. Res s'intuïa improvisat. 

El president d'ERC ha oficialitzat el seu aval als indults -"poden alleugerir el conflicte", ha dit, malgrat el que afirmava fa uns mesos en una entrevista amb NacióDigital- i, més important, ha posat en dubte la via unilateral, tot admetent que la resposta de l'independentisme la tardor de 2017 "no va ser entesa com a plenament legítima per una part de la societat catalana". El posicionament de Junqueras s'ha evidenciat coordinat amb el discurs de Sánchez a Foment. La Moncloa té el terreny més aplanat per a la concessió dels indults, perquè li treu pressió en clau espanyola, quan falten pocs dies per a la manifestació de Colón de la dreta i l'extrema dreta contra la mesura de gràcia als independentistes. 

Les reaccions no s'han fet esperar. Malgrat les paraules del seu president, ERC ha mantingut l'aposta per no renunciar a "cap via democràtica" i Junts no s'ha esplaiat en la crítica als socis de Govern. Elsa Artadi, vicepresidenta de la formació, ha remarcat que l'independentisme "té l'obligació de no descartar a cap via". Aquest cap de setmana, el vicepresident del Govern i home proper a Puigdemont, Jordi Puigneró, explicava que la via unilateral "no es descarta" però "no és la primera opció" ara mateix.
 

Encaixada de mans entre Sánchez i Junqueras aquest dimarts al Congrés Foto: ACN


La Moncloa també ha recollit el guant de Junqueras: ha qualificat el missatge de "molt important" i l'ha interpretat com una "autocrítica" per part de qui era vicepresident del Govern l'any 2017. En les paraules del dirigent republicà, el govern espanyol veu arguments per apuntalar la concessió de l'indult, que podria arribar abans de l'estiu.

Estocada a la foto de Colón
 
No ha estat un bon dia per al bloc de la dreta espanyola. El PP suma temps navegant entre una línia dura i intransigent per mirar d'atreure vots procedents de Vox o assajar un discurs moderat i centrista. Pablo Casado va i ve en funció dels esdeveniments. Ara mateix, el PP vol reeditar l'estratègia contrària a l'Estatut, aquest cop amb la recollida de firmes contra l'indult. Els populars van de la mà de l'informe del Tribunal Suprem, que s'oposa frontalment a qualsevol mesura de gràcia als líders de l'1-O.

L'oposició al perdó es veurà reflectida aquest diumenge a la manifestació convocada per l'extrema dreta a Madrid. El moviment de Junqueras, però, que passar de menystenir a atorgar valor els indults i reflexiona sobre els danys de la unilateralitat, dona oxigen a Sánchez, i és també una estocada a la foto que busquen PP, Vox i Ciutadans. De fet, el màxim dirigent dels populars, Pablo Casado, que fins fa poc tenia clar que assistiria a l'acció contra el perdó, ja dubta que li convingui una altra foto al costat de l'extrema dreta.

En el si de la cúpula del PP hi ha inquietud. Molts no veuen clara l'estratègia de Colón i temen que suposi esgarrapar uns vots avui per acabar regalant-li demà el centre polític a un Sánchez, a qui s'ha vist molt còmode amb el discurs contra la intransigència, segur que això connecta amb una franja moderada de l'opinió. Si es produeixen més moviments de peces a l'escenari, la intransigència pot ser una trampa per a ratolins.
Arxivat a