El TSJC ordena al Govern no prioritzar els exàmens en català a la selectivitat

La sala estima les mesures cautelars urgents demanades per una entitat que defensa l'escola "bilingüe" a Catalunya

Alumnes durant la selectivitat de l'any passat
Alumnes durant la selectivitat de l'any passat | ACN
07 de juny del 2021
Actualitzat a les 19:35h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat les mesures cautelaríssimes sol·licitades per l'entitat Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya en relació a les llengües dels models d'examen de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) 2021. La selectivitat comença aquest dimarts. Concretament, la sala contenciosa-administrativa ordena que el català no pot ser la llengua "determinada" per l'administració en els enunciats de les proves.

El tribunal estableix que els enunciats dels exàmens han d'estar en les tres llengües oficials -català, castellà i aranès- i que s'haurà d'oferir a cada alumne, de manera individual, l'opció d'escollir l'enunciat en l'idioma que vulgui. El català, diu el tribunal, no pot ser l'opció "determinada" per l'administració. L'ordre no afecta els exàmens de llengua catalana, literatura catalana, llengua castellana, literatura castellana i llengua estrangera. En aquests casos, els enunciats seran amb la llengua que correspongui.

La sala també ha acordat la suspensió d'una part de les instruccions sobre el funcionament dels tribunals de les PAU destinades als vocals del tribunal i elaborades pel Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). Aquesta part, concretament l'apartat 1.2.2 del tercer paràgraf, diu que s'haurà de repartir primer l'examen en català i, només si algun alumne ho demana, lliurar-li la versió en castellà i recuperar la versió en català. Aquest punt s'ha anul·lat i el tribunal considera que tracta de manera "residual" el castellà i s'oblida de l'aranès. 

La sala, doncs, requerirà al president i al secretari del CIC perquè faci el que convingui per executar l'ordre de la sala. La Generalitat té ara tres dies per presentar al·legacions, però la decisió cautelar ja afectarà els exàmens de juny, que comencen aquest dimarts i s'allargaran fins divendres i si no hi ha cap canvi també a les proves de setembre. Les cautelars no prejutgen el fons del recurs, que encara s'ha d'abordar per part del tribunal. 

Mesures cautelaríssimes TSJC selectivitat 2021 by edicio naciodigital on Scribd



La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha definit la decisió "d'intromissió" de la justícia en la selectivitat. "Fins on pensen arribar els jutges? També volen interferir en l'educació?", ha denunciat Geis. La consellera ha defensat el sistema de les PAU que ha existit fins ara i ha explicat que "mai hi ha hagut problemes" amb la repartició de les proves: "Els estudiants poden examinar-se en l'idioma que prefereixin". Geis ha traslladat també la "màxima confiança" cap a tot el professorat i els estudiants que participaran a partir de dimarts i fins divendres a les proves d'accés a la universitat.