ERC nega que renunciï a «cap via democràtica» per resoldre el conflicte

Els republicans defensen qualsevol mesura que "ajudi a alleugerir el patiment" de la societat catalana i creuen que l'informe del Consell d'Europa reivindica la "via del diàleg"

Marta Vilalta, durant la roda de premsa d'aquest dilluns
Marta Vilalta, durant la roda de premsa d'aquest dilluns | Marc Puig / ERC
07 de juny del 2021
Actualitzat a les 18:08h
ERC no renuncia a "cap via" per resoldre el conflicte de Catalunya i l'Estat. Així ho ha explicat la secretària general adjunta i portaveu dels republicans, Marta Vilalta, en una roda de premsa aquest dilluns. El president de la formació, Oriol Junqueras, ha publicat aquest dimarts un article al Diari Ara on defensa la taula de diàleg i admet que la via unilateral utilitzada l'any 2017 "no va ser entesa com a plenament legítima per una part important de la societat, també de la catalana".

Sobre l'article del president d'ERC, Vilalta creu que "queda molt clar" el que s'hi explica, més enllà de les "interpretacions" que se'n puguin fer: "Només es reitera que és el moment de poder parlar per resoldre el conflicte polític". La portaveu d'ERC reivindica la "via escocesa" per fer possible el referèndum i aconseguir l'amnistia dels presos i exiliats polítics per poder posar el punt final a la repressió.

En l'article, Junqueras també explica que els indults poden "ajudar a alleugerir el conflicte i a pal·liar el dolor de la repressió i el patiment de la societat catalana". "Qualsevol gest en la línia de la desjudicialització del conflicte ajuda a poder recórrer aquest camí", ha dit el president d'ERC. Vilalta també ha defensat aquesta via, donant la "benvinguda" a qualsevol mesura que pugui "alleugerir" la situació personal dels presos polítics, però recorda que no és la "solució definitiva" al conflicte, la qual passa per "l'amnistia i l'autodeterminació". En una entrevista amb NacióDigital l'any 2019, Junqueras s'oposava al perdó: "Se'l poden ficar on els càpiga".

Els republicans es mostren "satisfets" sobre l'informe del Consell d'Europa que "urgeix" a alliberar els presos polítics, als quals "reconeix" en aquesta condició. A més, explica Vilalta, l'informe convida a Espanya a reformar el codi penal pel que fa a la rebel·lió i la sedició, reconeix que l'1-O no hi va haver violència per part de la ciutadania i demana la "via del diàleg" per trobar la solució al conflicte.

Vilalta també s'ha posicionat sobre el "govern alternatiu" de Salvador Illa: "Catalunya no necessita un govern alternatiu perquè ja en té un de legítim i democràtic". La portaveu republicana creu que el país necessita una oposició "responsable" que permeti superar els "reptes de país". Tot i això, creu que una cosa és la "fiscalització necessària" de l'acció del Govern i l'altra és una "sobreactuació estèril", en referència a la presentació del govern a l'ombra que van fer els socialistes diumenge.