Els comuns, sobre el diàleg Aragonès-Sánchez: «És normalitat democràtica»

Mena reclama que el "nou temps" culmini en "acords i consensos" entre la Generalitat i l'Estat

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en la roda de premsa d'aquest dilluns
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en la roda de premsa d'aquest dilluns | Catalunya en Comú
07 de juny del 2021
Actualitzat a les 11:32h
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, situat el diàleg entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez en la "normalitat democràtica" i ha reclamat que aquest "nou temps" culmini en acords i consensos" entre la Generalitat i la Moncloa i deixi enrere l'etapa de topades dels últims anys.

Mena ha demanat que a la taula de diàleg "es pugui parlar de tot" i ha vist bé que la part independentista hi porti la proposta d'autodeterminació i amnistia, igual que els altres actors hi portaran altres plantejaments. Sobre els indults, ha instat el govern espanyol a anar ràpid. "Si poden ser aquesta setmana millor que la vinent", ha dit en roda de premsa aquest dilluns. 

Pel que fa al "govern alternatiu" que ha plantejat aquest cap de setmana el PSC, Mena ho ha relativitzat. "El PSC ha presentat el seu grup parlamentari amb un embolcall diferent", ha dit, i ha recordat a Salvador Illa que ser una "alternativa" es demostra treballant, no pas anunciant-ho. "Demanem a Illa que posi els seus vots a treballar", ha dit el portaveu. 

Contra l'ampliació del Prat
Mena ha explicat que aquesta setmana començarà la feina sobre la proposta alternativa d'ampliació de l'aeroport del Prat plantejada pels comuns. "És incomprensible que la prioritat d'Aena sigui gastar 1.700 milions d'euros en ampliar l'aeroport", ha dit, i ha qualificat la proposta d'"incomprensible". Mena ha criticat la proposta d'Aena, que suposaria un increment substancial de turistes a Barcelona, una ciutat ja "massificada". "Barcelona i Catalunya és molt més que el xiringuito del sud d'Europa, cal apostar per un canvi de model productiu i l'aeroport ha de col·laborar en aquest canvi", ha dit.

L'ampliació també pot suposar un increment d'emissions de CO2 i suposaria un incompliment de la llei del canvi climàtic. "Ens sorprèn que el PSC aposti per l'ampliació d'una infraestructura que vulneraria aquesta llei", ha lamentat Mena. La proposta d'ampliació, ha dit, faria "inservibles" els aeroports de Reus i Girona. "Hem d'acabar amb un model centralista", ha afegit. "Volem menys avions i volem més trens", ha reblat el portaveu dels comuns, que ha demanat incrementar el pressupost en la xarxa ferroviària, connectar Barcelona i Madrid i acabar les obres del corredor mediterrani. 

Sobre l'aeroport, els comuns volen que s'acabin les obres del Prat però no que s'ampliï la infraestructura. "Celebrem que la Generalitat hagi decidit convocar una mesa entre Govern, ajuntament del Prat i de Barcelona, i govern central, però demanem que Aragonès vingui a la mesa amb una proposta sota el braç", ha reclamat.