Cambra de Comerç

La Cambra de Comerç lamenta que no hi hagi pressupostos el 2021

Mònica Roca avisa del risc que el Govern s'oblidi de les "necessitats" de la pandèmia i creu que "s'avindrà" a defensar l'ampliació de l'aeroport perquè "s'imposarà el sentit comú"

per I.M., Barcelona | 6 de juny de 2021 a les 09:10 |
Mònica Roca | Adrià Costa
La Cambra de Comerç de Barcelona ha lamentat que el Govern no treballi en l'elaboració d'uns pressupostos per al 2021 i ha avisat del risc d'oblidar les "necessitats" provocades per la pandèmia. "Jo pensava que hi havia prou temps per afanyar-se a fer uns comptes i aprovar-los dins el 2021", ha assegurat la presidenta de la corporació, Mònica Roca, en una entrevista a l'ACN.

Roca ha recordat que els pressupostos actuals van estar aprovats abans de l'esclat de la crisi sanitària i ha advertit del risc que els pròxims comptes no contemplin les "necessitats" provocades per la pandèmia. En qualsevol cas, la presidenta de la corporació ha assegurat que els nous pressupostos hauran d'incloure una aposta "molt forta" per la societat del coneixement i per un model econòmic basat en les noves tecnologies, el talent i d'alt valor afegit.


A curt termini, la Cambra de Comerç ha celebrat que el Govern estigui "prioritzant" la vacunació com una eina per permetre la reobertura de l'activitat econòmica. Tot i això, l'ens cameral ha reclamat ajudes directes per a les empreses i estudiar una condonació dels crèdits per a les companyies més perjudicades. En aquest sentit, Roca ha demanat al Govern renovar les ajudes als autònoms i buscar noves prestacions per a les empreses. "La gent està molt endeutada i n'hi ha molts que no tornaran a obrir mai", ha advertit.

Per altra banda, la presidenta de la corporació ha criticat la gestió per part de l'Estat del paquet d'11.000 milions d'euros d'ajudes directes per a les empreses. "Arriben tardíssim i malament", ha lamentat. Roca ha assegurat que la quantitat anunciada per a Catalunya és molt inferior al percentatge d'ERTO registrats en el territori en comparació amb la resta de l'Estat i ha xifrat la quantitat necessària en 1.500 milions d'euros.


En matèria d'infraestructures, Roca creu que el Govern finalment "s'avindrà" a defensar l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona – El Prat perquè "s'imposarà el sentit comú". La presidenta de la Cambra ha subratllat la importància de la inversió i ha assegurat que té un "cost d'oportunitat immens" en llocs de feina, augment del PIB i els tipus de visitants. Així, Roca ha fet una enèsima crida a ampliar l'Aeroport de Barcelona – El Prat i ha avisat que desaprofitar la inversió reduirà aquesta infraestructura a "un aeroport impracticable" per a segons quin tipus de vols en un futur "pròxim".

"És important que nosaltres puguem decidir quins vols posem en funció del tipus de viatger que ens pot interessar més en aquest model econòmic que defensem", ha sostingut Roca. En aquest sentit, la presidenta de la Cambra de Comerç ha assegurat que els viatgers que donen "valor" a l'economia requereixen una pista més llarga, ja que provenen de ciutats com Tokio, Los Angeles o Seattle.


Davant aquesta situació, Roca ha demanat aprofitar la inversió prevista per AENA. Tot i això, ha assegurat que es tracta d'una quantitat "petita" que l'empresa recuperarà "immediatament" a través de les taxes de l'aeroport. "Si comparem aquesta inversió amb el dèficit d'infraestructures de l'Estat històricament a Catalunya, això fa riure", ha manifestat.

En qualsevol cas, la presidenta de la corporació creu que el Govern "s'avindrà" a defensar l'ampliació de l'aeroport perquè "s'imposarà el sentit comú". Roca també ha fet una crida a les entitats ecologistes perquè facin arribar les seves propostes a AENA, ja que està "oberta" a discutir solucions.

Més enllà d'aquesta operació, la Cambra de Comerç també ha defensat "una aposta" pels aeroports de Girona i Reus. Roca ha reclamat inversions com l'aturada de l'AVE a aquests aeroports i ha demanat que els beneficis de l'Aeroport de Barcelona repercuteixin a tot Catalunya.

La relació amb les patronals

Precisament per reclamar aquesta inversió en infraestructures, la Cambra de Comerç va participar aquesta setmana en un acte conjunt amb Foment, PIMEC i altres associacions empresarials a ESADE. La presidenta de la corporació ha assegurat que les relacions amb les patronals han "millorat" i ha reconegut que la Cambra de Comerç manté "discussions fluides" amb Foment.

En el cas de PIMEC, Roca ha assegurat que les dues entitats han anat parlant, però que tenen una reunió prevista per abordar qüestions més tècniques. "És imperdonable des del punt de vista de la societat que dos representants no tinguin bona relació entre ells. Tal com estan les coses, no ens podem permetre aquest luxe. Hem de posar-nos d'acord i treballar  conjuntament", ha afirmat.

Una de les principals discrepàncies entre la Cambra de Comerç i PIMEC durant els mandats de Joan Canadell i Josep González, respectivament, va ser l'aprovació de la Llei de Cambres. Roca ha reconegut que encara no han abordat la discussió d'aquesta matèria, però ha subratllat que la Cambra de Comerç no pretén ser un agent social.

Roca confia que aquesta sigui la legislatura de la Llei de Cambres i ha afirmat que la seva aprovació "no serà més difícil" pel fet que ERC estigui al capdavant d'Empresa. De fet, la presidenta de la corporació ha assegurat que la Cambra de Comerç té "molt bona entesa" amb el nou secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, amb qui ja van "treballar" en la legislatura anterior i durant els mesos de Govern en funcions. "Ell està molt per la feina. Té claríssim que aquesta llei s'ha de desplegar i trobarem la solució perquè tiri endavant", ha assegurat.

El ple de la Cambra de Comerç

La presidenta de la Cambra de Comerç també s'ha referit a la situació del ple de la corporació i ha admès que les petites i mitjanes empreses estaven "infrarepresentades". Roca ha celebrat que ara hi hagi "molta més representativitat" i ha defensat també la importància de les grans empreses catalanes.

La presidenta de l'ens cameral ha criticat el "model" d'elecció del ple de la Cambra de Comerç, on "un terç" no és escollit per sufragi, sinó que respon a les anomenades "cadires de plata". Roca ha reconegut que vol "arreglar" aquesta situació amb l'aprovació de la Llei de Cambres en aquesta legislatura.

En qualsevol cas, la presidenta de la corporació ha assegurat que la relació amb les grans empreses "ha de ser bona" i ha recordat que aquestes companyies tenen un conjunt de treballadors més ampli al territori català.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació