Les dades avalen (per ara) l'èxit de la regulació dels lloguers

El preu dels arrendaments ha baixat per sobre la mitjana als municipis on s'ha aplicat la llei per limitar el cost dels arrendament i el nombre de contractes s'hi ha mantingut

Una pancarta anuncia pisos de lloguer, a la  Vall d'Hebron.
Una pancarta anuncia pisos de lloguer, a la Vall d'Hebron. | Ricard Novella
Roger Tugas Vilardell / Andreu Merino
06 de juny del 2021
Actualitzat el 07 de juny a les 17:43h
L'evolució del preu del lloguer i el dinamisme del mercat d'arrendaments urbans ha estat fins ara el desitjat pels impulsors de lallei de regulació del preu i, per tant, no s'han acomplert encara cap dels principals mals auguris dels detractors de la normativa. L'anàlisi estadística avala provisionalment aquesta política, ja que permet constatar com els preus han caigut per sobre la mitjana en aquells 61 municipis on s'aplica la llei, els quals també han incrementat, fins i tot, per damunt de la resta el nombre de contractes registrats.



L'Institut Català del Sòl (Incasòl) ha publicat aquesta setmana les dades municipals de l'evolució dels preus mitjans del lloguer i el nombre de contractes registrats durant el primer trimestre del 2021, el segon d'aplicació de la llei -i encara sense sancions, les quals van començar a l'abril-. Una informació que ja permet començar a calibrar com s'ha comportat el mercat en el marc d'aquesta normativa i, malgrat que establir causalitats és sempre complex, els efectes s'intueixen clars.

En base a aquestes mateixes dades, el Sindicat de Llogateres i Llogaters va difondre un gràfic amb la variació interanual mitjana del preu del lloguer, diferenciant el d'aquells municipis on s'aplica la llei i el dels que no. En el gràfic es visualitzava que efectivament el cost ha caigut clarament on se'n regula el cost i, en canvi, augmenta on no. Aquesta simple comparativa de dos moments, però, no és suficient per treure certes conclusions i cal validar-ho amb més dades.
 
Arxivat a