Aragonès i Sánchez acorden reunir-se a la Moncloa durant el mes de juny

Els dos presidents, en una trucada de 40 minuts, aborden la reconstrucció econòmica, els fons europeus i la "superació dels reptes comuns" a través del diàleg

Pere Aragonès i Pedro Sánchez.
Pere Aragonès i Pedro Sánchez. | ND
04 de juny del 2021
Actualitzat a les 17:07h
Pere Aragonès i Pedro Sánchez han parlat aquest divendres durant quaranta minuts. Ha estat la seva primera conversa des que el president de la Generalitat va assumir el càrrec. Del contacte n'ha sortit un compromís: Aragonès es desplaçarà a la Moncloa durant el mes de juny per celebrar la primera trobada presencial entre ells. Es tracta d'un pas previ a la propera reunió de la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat, per la qual Aragonès vol esperar a la constitució de l'acord nacional per l'autodeterminació i l'amnistia. En un comunicat pactat, la Generalitat i la Moncloa que han acordat "avançar cap a la superació dels reptes comuns mitjançant el diàleg".

La trucada també ha tingut un marcat component econòmic. Han coincidit, segons les fonts oficials, en la necessitat de "guanyar definitivament" la baralla al coronavirus -la vacunació avança i la incidència remet-, així com també de treballar per la reconstrucció econòmica. En aquest sentit, la carpeta estrella de la conversa ha estat la dels fons Next Generation de la Unió Europea (UE), que han de servir per fixar les bases de la revifada econòmica del país després de les conseqüències de la pandèmia. La conversa entre els dos presidents, segons el comunicat, ha estat "fluïda" i "productiva".

La setmana passada ja es va produir un intercanvi de missatges entre Sánchez i Aragonès, però fins avui no s'ha fet la trucada. El president de la Generalitat aspirava a que fos llarga, per abordar una sèrie de prioritats -dels fons europeus a la posada en marxa de la taula de diàleg-, i el proper pas serà la trobada a la Moncloa d'aquest mateix mes de juny. Un mes que estarà marcat per la possible concessió dels indults als condemnats per l'1-O, que el líder del PSOE està disposat a acceptar malgrat que el Tribunal Suprem s'hi ha posicionat rotundament en contra.

Aragonès no ha volgut especular sobre els indults -així ho assenyalava dijous passat en un reportatge a NacióDigital-, perquè defensa l'amnistia com a solució global a la situació processal de tots els afectats per causes relacionades amb el procés. L'indult deixa fora els exiliats, que no han estat jutjats a Espanya -com vol el Tribunal Suprem-, ni tampoc els dirigents que han d'afrontar judicis en els propers mesos pels preparatius de l'1-O. La concessió dels indults avança en paral·lel als nous revessos per a l'Estat en el context europeu: Carles Puigdemont ha recuperat la immunitat perduda i el comitè d'afers legals del Consell d'Europaha reclamat la llibertat dels presos i exiliats.

L'amnistia és una de les qüestions que Aragonès portarà a la taula de diàleg, tot i que és una demanda que el PSOE ni tan sols ha volgut tramitar al Congrés dels Diputats. Miquel Iceta, ministre de Política Territorial i cap de files del PSC, va plantejar ahir que el govern espanyol portarà a la mesa una millora del finançament acompanyada d'altres mesures pendents. El Govern, fins ara, ha assenyalat que les qüestions ordinàries haurien de quedar fora de la taula de diàleg i que s'haurien de canalitzar en els mecanismes bilaterals ja existents. Els traspassos de competències estan aturats des de fa pràcticament una dècada i el finançament va caducar l'any 2014.