Què és la violència vicària, el maltractament que ha posat sobre la taula el cas de les nenes de Tenerife?

Aquest dijous han trobat el cos sense vida d'una de les menors

Un dels vaixells que buscava les dues nenes
Un dels vaixells que buscava les dues nenes | Europa Press
11 de juny del 2021
Actualitzat a les 17:47h
La violència masclista exercida contra les dones té moltes branques i tipologies. El gaslight (fer llum de gas) és una de les manipulacions i un dels abusos psicològics més dolorosos, més utilitzats i més normalitzats contra les dones en la nostra societat. La violència vicària, però, és una violència contra les dones que, per desgràcia, ha guanyat molt protagonisme durant les últimes setmanes. Primer pel cas de Rocío Carrasco, que a través del documental de Mediaset explicava el maltractament rebut per la seva parella a través de la seva filla, i ara pel segrest de dues nenes, l'Anna i l'Olívia, per part del seu pare, a Tenerife, per fer mal a la seva parella i mare de les menors. Aquest mateix dijous han trobat el cos sense vida d'una de les dues nenes segrestades pel seu pare, i els forenses han confirmat que es tracta de l'Olivia. El dolor de la mare radica en la clara intenció de castigar, maltractar i exercir una violència per part de l'home a través de tercers, les filles. És un clar cas d'aquesta mena de violència.

Què és la violència vicària? És una expressió de violència i maltractament contra les dones per part de les seves parelles a través dels fills. La manipulació, el maltractament físic o fins i tot, l'assassinat contra els menors per fer mal a la dona. Aquest concepte el va emprar per primer cop la psicòloga Sofia Vaccaro fa més d'una dècada, fent servir la paraula "vicari" en referència a la substitució d'una víctima per una altra amb la finalitat de fer mal a un tercer. La violència vicària no és exclusiva de la violència masclista, però és una de les pràctiques més utilitzades.
 

Charles Boyer i Ingrid Bergman, a la pel·lícula «Gaslight», que escenifica el maltractament que duu el mateix nom Foto: MGM / Amazon


La violència vicària va ser l'última expressió de la violència exercida contra Carrasco -i contra les dones- que es va explicar en el capítol final de la sèrie documental de Mediaset, Rocío Carrasco contar la verdad para seguir viva. Gràcies al documental que explica els maltractaments que va rebre Rocío Carrasco, en primera persona, tots aquests conceptes es van tornar a posar sobre la taula i han ajudat a visibilitzar el que pateixen milers de dones arreu de l'Estat.

Les dades del Ministeri d'Igualtat des de 2013 són esfereïdores: 39 menors han estat assassinats pels seus pares per exercir una violència contra la dona. Aquesta violència vicària és el que ha sofert Carrasco per part de la seva exparella, Antonio David Flores, a través de la seva filla, Rocío Flores. A Tenerife, precisament d'actualitat, un home ha desaparegut amb els seus dos fills en un procés de ruptura amb la mare.

Coacció, manipulació i maltractament són els principals elements que deriven d'aquesta violència vicària. Un dels casos més sonats de la història de l'estat espanyol va ser el de José Bretón, que va cremar els seus fills després d'haver amenaçat a la seva parella que "li faria mal allà on més li dol". En el moment de la separació és on s'han identificat més casos de violència vicària.