Patrícia Plaja, nova portaveu del Govern

Amb experiència al capdavant de l'àrea de comunicació dels Mossos d'Esquadra, la periodista assumeix la tasca de ser la veu del nou executiu de Pere Aragonès

Patrícia Plaja, amb el major Josep Lluís Trapero
Patrícia Plaja, amb el major Josep Lluís Trapero | ND
01 de juny del 2021
Actualitzat a les 14:34h
Patrícia Plaja serà la nova portaveu del Govern. La periodista, amb experiència en la direcció comunicativa dels Mossos d'Esquadra, serà la responsable de comunicar els missatges de l'executiu de Pere Aragonès. Tal com ha avançat RAC1 i ha confirmat NacióDigital, Plaja s'incorporarà a la tasca de portaveu de forma imminent. En la seva trajectòria destaca la gestió de la comunicació dels atemptats del 17-A, per la qual ha estat guardonada. La funció de portaveu havia estat rebutjada per Raquel Sans, periodista i cap de llista d'ERC per Tarragona.

A diferència de les tres últimes legislatures, ser portaveu no anirà associat a ocupar també la conselleria de la Presidència. En aquest sentit, el departament el liderarà Laura Vilagrà, però qui farà de portaveu serà Plaja, que compareixerà cada dimarts per explicar els acords de Govern i el posicionament de l'executiu sobre les carpetes de l'actualitat, que en els primers mesos estarà marcada per l'evolució de la pandèmia i els primers passos de la nova etapa de diàleg.

La fórmula que la portaveu no assumeix també una conselleria no és nova. En la primera legislatura d'Artur Mas, Francesc Homs era portaveu del Govern i secretari general de la Presidència. En la següent legislatura sí que va ser conseller del ram. En el segon tripartit, per exemple, es va escollir una professional de la comunicació, Aurora Masip, per exercir com a cara visible de l'executiu. Aquesta possibilitat -triar algú extern al partit i amb perfil únicament professional- ha estat sobre la taula al llarg de les últimes setmanes. Finalment, ERC ha optat per Plaja.

Ben considerada per la professió i amb experiència en la comunicació corporativa, la tasca de Plaja va transcendir durant els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils de l'agost del 2017, en la qual va comandar la informació que transmetien els Mossos, al costat de Marc Homedes. La fiabilitat de la policia catalana a l'hora de comunicar les novetats en temps real a les xarxes socials -acompanyada de les rodes de premsa del major Josep Lluís Trapero- van concedir reconeixements a Plaja, que ara assumeix noves responsabilitats al capdavant de la comunicació del Govern.

Plaja és llicenciada en periodisme per la Universitat Ramon Llull, màster en guió d’entreteniment per la UOC, professora de comunicació corporativa a la Facultat de Comunicació  Blanquerna i col·laboradora docent en diverses universitats, així com a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Actualment, era la responsable de comunicació i xarxes socials dels Mossos d'Esquadra.

En la roda de premsa d'aquest dimarts, Aragonès ha detallat que la incorporació de la nova portaveu del Govern permetrà obrir una "nova etapa" en la comunicació de l'executiu. "Volem fer les coses molt millor", ha apuntat el president de la Generalitat, que ha promès la voluntat de "treure càrrega política" als anuncis del Govern, així com la intenció d'informar de "manera clara i detallada".